Frågor och svar om Emaus

 • Vad är den långsiktiga inriktningen för Emaus lantgård?

  Emaus lantgård är och har under många år varit ett populärt, unikt och kärt besöksmål för både barn och vuxna. Här får besökare i alla åldrar chans att möta många olika sorters djur i en naturskön miljö. Vi vill behålla vår fina, öppna lantgård och samtidigt fortsätta att utveckla vår verksamhet.

 • Kan jag som besökare påverka utvecklingen av Emaus lantgård?

  Vi har samlat in tankar och idéer från besökare och brukare från 28 november till 11 december om vad som är viktigt på Emaus för den fortsatta utvecklingen. De idéer vi får in kommer att finnas med som ett underlag i vår planering för utvecklingen av Emaus, men vi måste också ta hänsyn till de regler som lantgården omfattas av, exempelvis vad gäller djurskydd och arbetsmiljö, samt viktiga prioriteringar i kommunen som exempelvis barn och unga och hållbarhetsaspekter. Emaus lantgård klassificeras som en djurpark och följer därför den lagstiftning som gäller för offentlig förevisning av djur.

 • Får jag gå in i hagarna eller boxarna i stallet och klappa eller mata djuren?

  Nej. Du får bara gå in till djuren vid aktiviteter som genomförs tillsammans med Emaus personal, för att djuren inte ska bli stressade eller bli sjuka av fel slags mat.

 • Varför bygger ni nya hagar till grisarna, getterna och ändrar utrymmet för kaninerna?

  Emaus måste anpassa sig till de lagkrav som gäller för offentlig förevisning av djur. De kraven säger bland annat att djurens utrymmen ska vara utformade på ett sådant sätt att djuren har möjlighet att bete sig naturligt. Grisarna ska till exempel kunna böka och ta lerbad och getterna ska kunna klättra och äta rätt sorts mat.

  Om allmänheten har möjlighet att röra vid djuren så ska djuren alltid ha tillgång till en plats där de kan få vara ifred. Utrymmena ska också vara rymningssäkra och risken för att djuren ska skada sig ska minimeras. Därför bygger vi egna hagar till getterna och grisarna och förändrar utrymmena för kaninerna.

 • Får jag ha min hund lös på Emaus?

  Nej du får inte ha din hund lös eftersom Emaus lantgård ligger i ett naturreservat, där särskilda regler gäller. Djuren på lantgården kan också bli stressade av hundar som springer lösa, och detsamma gäller våra besökare som kan vara hundrädda.

  Du får inte heller ta med hunden in i de byggnader som hör till lantgården. Däremot är du varmt välkommen att ta med din hund i koppel utomhus!