Systrarna Annika och Cecilia Lindsta är tillsammans med pappa Ingvar ägare av familjeföretaget Stenab.

Systrarna Annika och Cecilia Lindsta är tillsammans med pappa Ingvar ägare av familjeföretaget Stenab.

Stenab hoppas på ett avtal

I vår löper avtalet med Kroppskultur ut, och framtiden för Stenab Arena är oviss. Att skriva ett driftavtal med kommunen står högst upp på önskelistan för det privata fastighetsbolaget Stenab.
– Som det ser ut nu så går vi back på arenan varje timme, säger vd:n Annika Lindsta.

När Stenab Arena invigdes 2010 så var det med en målbild om att skapa en mötesplats för barn och ungdomar och deras föräldrar i Uddevalla.

Men nu står den privatägda arenan inför en oviss framtid. Avtalet med handbollsklubben Kroppskultur har förlängts i omgångar sedan 2019, och i december nådde man en ny kortsiktig lösning för resten av den här säsongen. Men i vår löper avtalet ut på nytt och mycket talar för att idrottsarenan snart kommer att stå tom.

– Det är vårt största huvudbry, att vi har en arena som inte längre behövs. Vi har under många år försökt få till ett kontrakt med kommunen som inte blivit av. Det är för dyrt för oss att driva underhållet själva när vi hyr ut den till kommuntaxa, säger Annika Lindsta.

“Jättepositivt att kommunen vill träffa oss”

För Stenab är det här en brinnande fråga, och en av anledningarna till att man anmälde intresse till kommunens företagsmaraton i början av mars.

– Jag tycker det är jättepositivt att de vill komma ut och träffa oss företagare. Sen hoppas jag också att de lyssnar, det vore fantastiskt om vår arena kan utnyttjas som planen var från början, säger Annika.

Maria Jacobsson är förvaltningschef på samhällsbyggnad i Uddevalla kommun och var på plats för att träffa Stenab.

– Det är en fantastisk verksamhet som bedrivs här som utvecklat Uddevalla under många år, med entreprenörer som bidrar till att kommunen växer. Vi lyssnar av för att ta med det vi hör för fördelning till rätt personer i kommunen som sen får återkoppla med svar för de olika frågorna, säger Maria.

För dyra elräkningar

Initialt var målbilden från Stenab att i alla fall gå plus minus noll på arenan. I avtalet med Kroppskultur har man tagit 195 kronor i timmen i taxa, vilket numera inte ens räcker för att betala elräkningen, menar Annika Lindsta.

– Det blir ohållbart att driva den här anläggningen. Vi har sponsrat Kropps med någon miljon om året. Som det ser ut nu går vi back på arenan varje timme.

Stenab har skickat ett nytt förslag på ett avtal till kommunen som de hoppas ska gå igenom.

– Det betyder mycket för oss att ungdomar, deras föräldrar och ideella ledare ska ha bra förutsättningar att utöva sin idrott. Får vi inte till en lösning med kommunen får vi låta arenan stå tom fram till att den en dag kanske behövs igen. Det skulle kännas väldigt tråkigt när det är en så fin anläggning med ett bra syfte, att barn och ungdomar ska få en meningsfull fritid, säger hon.

Fyra personer i en ladugård, kor i bakgrunden.

Annika och Cecilia Lindsta utanför arenan.

Du kanske också är intresserad av