Fyra personer står i solen framför en röd lagerhall

Bröderna Johan och Anders Samuelsson driver Wikströms bygg och Ljungskile trä. Här samtalar de med Per Bäckström och Anneli van Roijen från Uddevalla kommun.

Wikströms bygg

Wikströms bygg i Ljungskile bygger villor från grunden och de flesta kunderna finns i närområdet runt Ljungskile och Uddevalla. De har ett gott samarbete med Uddevalla gymnasieskola för sin kompetensförsörjning, men upplever att dialogen med andra delar av kommunen kan utvecklas. När det uppstår nya frågor som rör företaget är det svårt att veta vem man ska kontakta i kommunen.

Wikströms bygg har sina lokaler i Konungsberg som ligger på gränsen mellan Uddevalla och Ljungskile, Forshälla. Där finns lager, snickeri och även en trävaruhandel, där kunder kan komma och köpa virke och annat. Företaget Wikströms bygg och Ljungskile trävaror drivs av bröderna Anders och Johan Samuelsson, och de båda företagen har i dagsläget cirka 45 anställda, inklusive lärlingar. Redan 1971 startade Wikströms bygg, men då med inriktning mot båtbyggande och beläget i Ulvesund.

Bygger allt, från grund till tak

Wikströms bygg erbjuder en helhetslösning och bygger allt på ett hus, från grunden till taket. De allra flesta av uppdragen kommer via kunder som rekommenderat dem till andra då de gjort ett bra jobb.

- Vår främsta ambition är att tillgodose det lokala behovet hos våra kunder i Uddevalla och Ljungskile. Vi vill skapa ett namn och ett starkt varumärke, det är så vi har växt. Vi vill göra ett bra jobb och sköta de kunder vi har, säger Johan Samuelsson.

Via Ljungskile trävaror erbjuder de virke, skruvar och annat som kan behövas för det egna hemmabygget, så att kunderna inte ska behöva åka flera mil för att handla. De ger också tips och råd när kunderna har frågor om olika byggtekniska lösningar.

Hittar rätt kompetens

Wikströms bygg försöker ta emot en lärling per årskull från byggprogrammet på Uddevalla gymnasieskola, och har aldrig upplevt något problem med att hitta rätt kompetens. En del av lärlingarna har fått anställning på företaget.

De utmaningar som företaget nu står inför är de höjda priserna på framför allt diesel och el. När det gäller tillgång på material har det alltid löst sig. En viss oro finns inför nästa års konjunktur.

- Vi är ju små jämfört med de stora drakarna. Men vi värnar alla de mjuka värdena, det är det vi kan konkurrera med, vi är tillmötesgående gentemot våra kunder. Vi kan hjälpa till att kapa upp virke, låna ut en släpkärra eller göra småsnickerier, även om vi huvudsakligen bygger hus, säger Anders Samuelsson.

Dialogen med kommunen behöver utvecklas

Anders och Johan vill utveckla företagen och bygga ut med ytterligare en hall framöver, då det börjar bli trångbott i de nuvarande lokalerna. Därför pågår nu markarbeten på en del av fastigheten.

Genom åren har de haft mycket kontakter med bland annat samhällsbyggnadsförvaltningen i kommunen i olika frågor. De tycker att det finns en del att utveckla i dialogen med kommunen.

- Vi vill att kommunen ska ta vara på den energi som finns hos företagen i Uddevalla. Vi vill gärna ha hjälp så man hamnar rätt, vi har inte riktigt känt det intresset, säger Anders Samuelsson.

- Tack för att vi fick besöka er och för att vi har fått en bild av er vardag. Det är viktigt att vi fångar upp era synpunkter, vi vill vara en attraktiv kommun, säger Per Bäckström, chef för avdelningen näringsliv och samhälle.

Läs gärna mer på företagets hemsida

Tillbaka till Företagsmaraton

En man står vid en sågmaskin och sågar virke, han har hörselskydd på sig

Kamran Mazhari sågar upp virke i snickeriet.

Virke på lagret

Kunder kan bland annat köpa virke hos Ljungskile trä.

Du kanske också är intresserad av