Museer, gallerier och konst

Från Torgfolk och tidstrappor. Foto: Ulrica Wallin

Museum

Bohusläns museum

Föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar... Med cirka 400 programpunkter per år finns det något för alla och varje år visas 10-20 tidsbegränsade utställningar inom kulturhistoria och konst. I basutställningarna får du ta del av och uppleva Bohusläns historia och utveckling som till stor del präglats av läget vid havet och vilka kontakter och influenser detta har medfört. Mer information på bohuslansmuseum.se.

Skalbanksmuseet

Skalgrusbankarna i Uddevalla är de största kända i världen. I Skalbanksmuseet visas utställning om skalbankarnas uppkomst för drygt 10.000 år sedan.

Sveriges Sjömanshusmuseum

Sveriges Sjömanshusmuseum är landets enda bevarade mönstringshus för sjöfolk med tidstypiskt inrett mönstringskontor. Museet visar utställningar om livet ombord och om krigsseglare under andra världskriget.
Till sevärdheterna hör en imponerande kaptenssalong och en autentisk manskapsskans.

Bohusläns försvarsmuseum

Bohusläns försvarsmuseum drivs av en stiftelse och visar utvecklingen av försvaret i Bohuslän från den tiden då länet tillhörde Danmark-Norge fram till dagens moderna försvar. Bohusläns regemente och dess föregångare utgör en central del av museets samlingar och man kan följa såväl den historiska som den vapentekniska utvecklingen.

Båtsamlingarna på Bassholmen

Ett arbetslivsmuseum i den gamla varvs- och trankokerimiljön på Bassholmen. Föreningen Allmogebåtar startade här sin verksamhet 1976 och har sedan 1977 haft en årlig "Bassholmen Dag" den andra lördagen i juli.

Gallerier och konst

Uddevalla kommuns konstsamling består av drygt 4.000 verk i form av skulpturer, statyer och tavlor runt om i kommunen, till exempel statyn på bilden här ovanför som föreställer Karl den X och Erik Dahlberg.

Bohusläns museums konsthall

Bohusläns museum kan du uppleva samtidskonst i Konsthallen, äldre konst i Johnsonhallen och skildringar av det bohuslänska landskapet i Bohushallen.

Galleri Vitt Brus

I Galleri Vitt Brus som ligger i Stadsbibliotekets lokaler arrangeras utställningar med främst lokala konstnärer.

Kontaktperson är Tobias Nordberg, telefon 0522-69 65 32.

Kontakt

Dan Cardesjö, kommunantikvarie

+46 522-69 65 61

dan.cardesjo@uddevalla.se

Kultur och fritid

Varvsvägen 1

451 81 Uddevalla

Förslag på sidor