Museer, gallerier och konst

Från Torgfolk och tidstrappor. Foto: Ulrica Wallin

Museum

Bohusläns museum

Föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar... Med ca 400 programpunkter per år finns det något för alla och varje år visas 10-20 tidsbegränsade utställningar inom kulturhistoria och konst. I basutställningarna får du ta del av och uppleva Bohusläns historia och utveckling som till stor del präglats av läget vid havet och vilka kontakter och influenser detta har medfört.

Skalbanksmuseet

Skalgrusbankarna i Uddevalla är de största kända i världen. I Skalbanksmuseet visas utställning om skalbankarnas uppkomst för drygt 10.000 år sedan.

Sveriges Sjömanshusmuseum

Sveriges Sjömanshusmuseum är landets enda bevarade mönstringshus för sjöfolk med tidstypiskt inrett mönstringskontor. Museet visar utställningar om livet ombord och om krigsseglare under andra världskriget.
Till sevärdheterna hör en imponerande kaptenssalong och en autentisk manskapsskans.

Bohusläns försvarsmuseum

Museet drivs av en stiftelse och visar utvecklingen av försvaret i Bohuslän från den tiden då länet tillhörde Danmark-Norge fram till dagens moderna försvar. Bohusläns regemente och dess föregångare utgör en central del av museets samlingar och man kan följa såväl den historiska som den vapentekniska utvecklingen. .

Gallerier och konst

Uddevalla kommuns konstsamling består av drygt 4.000 verk i form av skulpturer, statyer och tavlor runt om i kommunen, till exempel statyn på bilden här ovanför som föreställer Karl den X och Erik Dahlberg.

Bohusläns museums konsthall

På Bohusläns museum kan du uppleva samtidskonst i Konsthallen, äldre konst i Johnsonhallen och skildringar av det bohuslänska landskapet i Bohushallen.

Galleri Vitt Brus

I Galleri Vitt Brus som ligger i Stadsbibliotekets lokaler arrangerar utställningar med främst lokala konstnärer.

Kontaktperson är Stellan Hedendahl, telefon 0522-69 65 33.

Kulturens hus i Ljungskile

Kulturens hus i Ljungskile eftersträvar en bred kulturverksamhet. För närvarande bedrivs bland annat galleri. Kontaktperson: Kurt Ridell, telefon 073-839 14 16.

Kontakt

Carl Casimir, +46 522‑69 65 40

Kommunantikvarie

carl.casimir@uddevalla.se

Kultur och fritid Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00