Karl X och Erik Dahlberg

Skulpturen Karl X och Erik Dahlberg

Konstnär: Theodor Lundberg
Tillkomstår: 1915
Material: Brons, bohusgranit

Gåva till Uddevalla kommun av handlaren Axel Cavalli Holmgren. Statyn invigdes 31 augusti 1915 och är Sveriges första staty med två personer. Invigningen blev en stor dag med kungabesök och färggranna uniformer, regementsmusik och högtidliga tal. Hela staden var på benen i det soliga och varma sommarvädret

Statyn tillverkades på ett konstgjuteri på Söder i Stockholm. En ståtlig kungastaty kunde förstås inte stå direkt på marken. Staden Uddevalla fick därför samla in pengar för att kunna betala den stora sockeln som statyn står på. Den beställdes hos Kullgrens Granitaktiebolag och kostade 13 000 kronor.

På sockeln står det: “Bohusläningarna till Karl X Gustaf, genom hvilken de blivit svenskar”. På framsidan finns Rutger von Aschebergs porträtt. Han var Bohusläns förste svenske landshövding.

En klassisk nationalromantisk och nationalistisk skulptur i strömningarna runt sekelskiftet. Karl X Gustav hyllas för anfallet mot Köpenhamn och för åtföljande landvinningar i form av att bland annat Bohuslän, genom fredsavtalet i Roskilde 1658, inkorporerades i Sverige.

Även Erik Dahlberg hyllas, även om han bara var en av flera rådgivare inför beslutet att korsa isen över Stora Bält. Men Erik Dahlberg var lyckosam i sitt PR-arbete och framställs även i denna staty som hjälte. I själva verket var han många mil bort från Stora Bält när övergången skulle göras. Det däremot ingen kan ta ifrån Erik Dahlberg är alla de historiskt viktiga kartor och kopparstick över många av stormaktens städer. Bland annat i boken Suecia antiqua et hodierna.

Invigning av statyn 1915

Invigning av statyn 1915

Förslag på sidor