Tändsticksasken

Tändsticksasken

Konstnär: Vladimir Stoces
Tillkomstår: 2021
Material: Cortenstål och plast

Verket är menat att spegla den innovationskraft som tändstickan historiskt haft.

Så här skriver konstnären om detta konstverk: "Min tanke bygger på texter jag läst om Vulkan Tändsticksfabrik, samt det grafiska språket på tändsticksaskars etiketter från denna, vilken jag kombinerar genom modern ljusteknik och metallbearbetning (vattenskärning och screentryck).

Grundidén är att spegla innovationskraften tändstickan historiskt hade, samt att ta vara på vad själva namnet ”Vulkan” symboliserar – därav tanken med tändsticksasken som bryter sig igenom gatan (liksom den symboliserar att historien bryter sig igenom och siktar mot framtiden, så även ögonen).

Jag använder även en bild på en grupp arbetare från fabriken, vilken jag bearbetar, på så sätt att vissa människor blir svarta siluetter, med påminnelse om de som omkom vid olyckor. Vissa personer är synliga, medan andra suddats ut av tiden.”

Uddevalla Tändsticksfabrik grundades år 1874 av grosshandlaren Adolf P Zachau och låg på Kungsgatan, i kvarteret Hernhut i Uddevalla. Uddevalla Tändsticksfabrik blev en viktig arbetsplats för många Uddevallabor. Tändstickorna exporterades till bland annat Burma och Indonesien. Olika varumärken salufördes på olika exportmarknader, på den svenska marknaden såldes bland annat märket "Svalan".

Fabriken i Uddevalla expanderade snabbt och som mest arbetade över 800 personer bara på fabriksgolvet, det motsvarade då fem procent av stadens befolkning. År 1896 ombildade han företaget till ett aktiebolag under namn av Uddevalla Tändsticksfabriks Aktiebolag. När den stora sammanslutningen Jönköpings- och Vulcans Tändsticksfabriksaktiebolag tillkom år 1903, uppgick Uddevallafabriken i detta stora fabriksaktiebolag som senare blev en del av Svenska Tändsticksbolaget AB.

Under de sista åren som fabriken var verksam började konsekvenserna av Kreugerkraschen leda till att allt fler personer avskedades och i juni 1938 kom beskedet att fabriken skulle läggas ned och nedläggningen genomfördes år 1939. Idag finns inte byggnaderna kvar där fabriken och magasinen låg.

Tändsticksasken
Tändsticksasken nattetid

Tändsticksasken nattetid

Tändsticksasken nattetid

Tändsticksasken nattetid

Uddevalla Tändsticksfabrik

Uddevalla Tändsticksfabrik

Uddevalla Tändsticksfabrik interiör

Uddevalla Tändsticksfabrik interiör

Förslag på sidor