Tre silltunnor

Tre silltunnor

Konstnär: Geert van der Vossen
Tillkomstår: 2021
Material: Rostfri plåt och cortenstål

Geert van der Vossen, holländare som jobbar under namnet ”Den Flygande Gnistan”.

Verket är uppfört till minne av sillperioderna som gjorde att staden kunde växa och frodas. Den rostiga tunnan representerar åren då det inte gick så bra och sillen inte gick till. I den feta tunnan är sillarna kännbara och igenkännbara – i den magra tunnan är fiskskeletten bara luft och man kan inte ta i dem. Fot och topp har samma diameter som en silltunna, men innehåller ingenting. Svångremmen har dragits åt hårt.

Sillperioderna i Bohuslän inträffade ungefär en gång per sekel och under medeltiden var sillen en stor internationell handelsvara eftersom den saltades in och tålde förvaring och långa transporter genom Europa. Den stora sillperioden som ägde rum mellan 1747-1808 gav ett väldigt uppsving för Bohuslän och Uddevalla som då under fem år exporterade mer än
30 000 tunnor sill per år.

Då sillen i mitten av 1700-talet trängde djupt in i fjordar och vikar var den lätt att fiska. Byfjorden som slingrar sig ända in till Uddevalla centrum var en guldgruva under 1700-talets andra hälft och perioden kallas därför ”Uddevallas guldålder”. Staden var så full av sillsalterier att det infördes ett förbud mot att frakta sillen på öppna vagnar. På Uddevallas ojämna kullerstensgator hände det nämligen att det från de överfulla lasterna trillade av sillar som blev liggande i rännstenar och lämnade efter sig en fruktansvärd stank.

Än i dag finns dessa charmiga kullerstensgator kvar i Uddevalla centrum.

Tre silltunnor nattbelysning

Tre silltunnor nattbelysning

Last av silltunnor

Last av silltunnor

Förslag på sidor