Helena, Per-Anders och Torbjörn från HSB Norra Götaland

Helena Myrberg (vice VD och affärsutvecklingsansvarig), Per-Anders Håkansson (Enhetschef Nyproduktion) och Torbjörn Friberg (VD) berättar att HSB Norra Götaland vill vara med och utveckla Uddevalla.

HSB vill vara med och utveckla Uddevalla

Den 1 februari slogs HSB Norra Bohuslän och HSB Nordvästra Götaland ihop och bildade HSB Norra Götaland. Den nya fusionen kallar sig för Sveriges bredaste fastighetsbolag och vi besökte deras kontor på Norra Drottninggatan i centrala Uddevalla för att prata lite om nuläge och framtidsplaner.

HSB fyller 100 år i år men den nya föreningen HSB Norra Götaland är bara några veckor gammal. Under vårt besök fick vi möjlighet att träffa och prata med Torbjörn Friberg som är VD, Per-Anders Håkansson som är Enhetschef Nyproduktion och Helena Myrberg som är vice VD och Affärsutvecklingsansvarig.

Den nya föreningen HSB Norra Götaland är fem gånger större än vad HSB Norra Bohuslän var och innefattar 30 kommuner och 283 bostadsrättsföreningar. Av de 190 anställda är många specialister och nischade inom flera olika områden vilket gör HSB Norra Götaland till Sveriges kanske bredaste fastighetsbolag.

Utmanande tid för fastighetsbranschen

HSB bygger och säljer inte bara bostäder utan de stannar kvar, förvaltar och är med hela vägen även efter att byggnationen är klar och bostäderna sålda. Torbjörn berättar att de brukar ha en till två byggstarter av nybyggnation per år men att kalkylerna är osäkra just nu vilket gör att hela byggsektorn står still. Men det hindrar inte HSB från att planera för framtida byggnationer.

- Hela fastighetsbranschen står inför utmaningar och många byggstarter sätts på paus. Men vi ser till att vara förberedda för att kunna trycka på startknappen när det är dags. När det släpper så släpper det rejält för HSB, säger Torbjörn.

Planer för Uddevalla

I framtidsplanerna för Uddevalla finns just nu tre markområden som de hoppas få klartecken på från kommunen. Förutom det så skulle de vilja ha ett tätare samarbete med kommunen och få vara med i samtal kring detaljplaner, marktilldelningar och i utvecklingsarbetet av olika stadsdelar. Per-Anders som arbetar mycket med nyproduktion önskar fler lokala bransch- och nätverksträffar, till exempel en samhällsbyggnadsfrukost.

- Vi på HSB Norra Götaland vill gärna vara med och utveckla Uddevalla tillsammans med kommunen, avslutar Per-Anders.

Du kanske också är intresserad av