Ejas klipp hoppas på intervjuer

Bild på frisör som klipper en kund

Från vänster Emelie Apelryd, lärling, Stina Lönnqvist, kund och ägaren till frisörsalongen Eja Stridsberg.

Eja Stridsberg driver frisörsalongen I Uddevalla sen 2014 då hon tog över lokalen och köpte inredningen av den före detta ägaren. Tidigare arbetade hon som frisör på Torps köpcentrum, men började under 80-talet sin karriär på city-salongen i centrala Uddevalla.

- Jag kommer från en företagarfamilj. Min mamma drev salong och min pappa drev bageri. Jag själv kom in i yrket efter att jag började med att hjälpa min mamma för att senare bli lärling. Just att arbeta som lärling tror jag är bra för att veta vad yrket innebär, säger Eja Stridsberg, och fortsätter - nu är linjerna högskoleförberedande vilket gör att många går som egentligen inte är så intresserade av yrket utan de planerar att bli något annat egentligen.

Eja tycker att man skulle kunna ha intervjuer innan antagning för att se hur intresserad och passande utbildningen är för de som söker.

När vi besöker Eja så har hon en lärling hos sig som tidigare har gått på frisörlinjen på gymnasiet i Uddevalla.

- När jag gick på frisörlinjen var det pandemi vilket gjorde att vi inte kunde ta emot besök. Därför fick vi inte så mycket praktik. Annars har man under sista året en praktikdag i veckan och två praktikdagar efter påsk. De som går GLU, som är en gymnasie lärling utbildning, har mer praktik, säger Emelie Apelryd.

Eja tycker att de kontakter hon har haft med Uddevalla kommun har varit bra. Framför allt är det miljöinspektörer hon träffar med jämna mellanrum.

- Det har oftast gått väldigt snabbt, en kvart och sen är de färdiga, men ska jag överleva så måste jag ha det rent och ha ordning på saker och ting - det är upp till mig, avslutar Eja och går vidare till kunden Sina Lönnqvist, som väntar på en klippning.

Frisör som klipper en kund

Från vänster Stina Lönnqvist, kund och ägaren till frisörsalongen Eja Stridsberg.

Från vänster Helena Henriksson, näringslivsutvecklare, Eja Stridsberg, ägare.

Du kanske också är intresserad av