Två personer med vatten och fritidsbåtar i bakgrunden.

Johan Jonsson och Anders Persson på Fantasi Marina.

Fantasi Marina i Källviken

Fantasi Marina i Källviken på Bokenäset erbjuder underhåll och renovering av båtar, upptagning och förvaring av båtar samt fasta båtplatser och gästplatser. Nu skapar de en levande mötesplats i en vacker miljö, där Wilmas brygga med restaurangverksamhet är en del. Företaget är nöjt med den service och hjälp de fått från Uddevalla kommun, och skulle gärna se att det fanns en utpekad person de kunde ha kontakt med för att få svar på alla sina frågor.

Fantasi Marina ligger i ett naturskönt läge alldeles intill bron som leder över till Skaftö - bara ett stenkast från Kärlingesund och Bassholmen. Här finns 250 båtplatser, varav ett 30-tal är gästplatser för tillfälliga båtgäster, och övriga är säsongsplatser för kunder från både när och fjärran. En del av båtkunderna kommer från Stockholm, men också Norge, Österrike och Tyskland.

Önskar en kontaktperson i kommunen

Under 2018 öppnade marinan även Wilmas brygga, en restaurang- och caféverksamhet som är öppen alla dagar under sommarsäsongen. De har haft många kontakter med inspektörerna inom livsmedelstillsyn och miljötillsyn på Uddevalla kommun och tycker att de fått ett väldigt bra bemötande och stöd. De skulle dock önska att det fanns en utpekad kontaktperson i kommunen där alla deras frågor kunde landa, då det hela tiden uppstår nya frågeställningar och behov inom företaget.

Bastuflotte, kräftfiskebåt och kajaker

För att utveckla marinan har de också ordnat med badstegar vid bryggorna, grillplats, kräftfiskebåt, bokningsbar bastuflotte och uppställningsplatser för husbilar. Nu funderar de på att bygga utegym och köpa in kajaker för uthyrning.

- Vi har försökt skapa en levande marina, vi ska också anställa en hamnkapten så vi får ännu mer snurr. Det är få som vet att vi har en gästhamn här, säger Johan Jonsson, driftansvarig på Fantasi Marina.

 

Vy från ovan över småbåtshamn.

Fantasi Marina i natursköna Källviken.

Tre marinor med 500 båtar

Fantasi Marina ingår i Västkustvarven som även omfattar marinorna i Munkeby och Lödöse, med sammanlagt 14 anställda. Inom de tre marinorna vinterförvaras cirka 500 båtar. Ett 50-tal båtägare står i kö för att få en båtplats på Fantasi Marina.

- Hela det här området är väldigt naturskönt och det skyddade och fina läget är och har varit gynnsamt för båtbyggeriet och marinan sedan 1940-talet, säger Anders Persson, ägare till Fantasi Marina.

Havsvatten renas till dricksvatten

En av utmaningarna i det natursköna läget i Källviken är tillgången till bra dricksvatten. Det har Fantasi Marina löst på sitt eget sätt - genom att installera en anläggning som kan rena havsvattnet från salt, en unik osmos-anläggning. Med hjälp av stora elpumpar pressas vattnet genom olika finfilter för att ta bort saltet ur vattnet. Resultatet är ett dricksvatten av god kvalitet.

- Vår osmos-anläggning gjorde att vi kunde erbjuda våra båtkunder vatten ute vid bryggorna, det har varit väldigt positivt, säger Anders Persson.

Laddmöjligheter för både bilar och båtar är nästa utvecklingsområde, eftersom efterfrågan ökar på elektrifiering. En annan utmaning är att hitta ny personal med rätt kompetens. På en marina får man arbeta med allt möjligt - från VVS, till elinstallationer, svetsning och mekanik.

- Tack för att vi fick besöka er och för många värdefulla synpunkter. Det är roligt att ta del av era spännande utvecklingstankar och vi tar med oss er input i vårt fortsatta arbete, säger Per Bäckström, chef avdelningen näringsliv och samhälle i Uddevalla kommun.

Tillbaka till Företagsmaraton

Båtar på rad på land.

Vinterförvarade båtar.

Tre personer som skrattar.

Per Bäckström, Anders Persson och Johan Jonsson inne på Wilmas brygga restaurang och café.

Du kanske också är intresserad av