Person bakom kassan i en affär.

Tove Smedberg driver Pressbyråbutiken vid Centralstationen. I slutet av mars även butiken på Kampenhof.

Pressbyrån Uddevalla Centralstation

Tove Smedberg har drivit Pressbyrån vid Uddevalla Centralstation i fyra år, i slutet av mars tar hon även över Pressbyråbutiken på Kampenhof. De kontakter hon har med kommunens inspektörer tycker hon funkar bra. Det som inte funkar bra är informationen hon aldrig får.

Tove pratar om området kring Centralstationen som ”en del av Uddevalla som är helt bortglömd”. Inte minst handlar det om tryggheten i området.

- Det är ett tillhåll här nere. Det är inte så att jag och min personal känner oss otrygga. Vi har koll på vilka som rör sig här och tillåter inte att de kommer in i butiken. Det vet de om. Och jämför jag med när jag drev en dygnet-runt-öppen mack i Stockholm så är detta ingenting. Men vår butik gör en verklig samhällsinsats genom att hålla öppet här. Det blir ljusare, tryggare och mer folk i området, säger Tove.

Arg på kommunen

Tove berättar att det varit några kämpiga år. Först med pandemin och sedan stängdes Strömstadsvägen av för vägarbete under flera månader. Något som påverkade hennes försäljning.

- Då var jag riktigt arg på kommunen, säger hon. Hur kan det ta ett halvår att bygga om en korsning? Dessutom fick jag ingen information om att det skulle ske. Plötsligt var den bara avstängd.

Butikens placering intill Centralstationen gör att omsättningen stiger och sjunker med antalet resenärer. Under sommarmånaderna dubblerar hon omsättningen och om tågen ställs in någon dag så sjunker omsättningen med omkring 40 procent.

Järnvägsarbete

När Uddevalla kommun besöker butiken har Tove just fått mejl från Västtrafik som berättar att Bohusbanan ska vara avstängd ett helt år för underhåll. Något som Tove är mycket orolig inför.

- Jag klarade pandemin och vägarbetet. Just som jag trodde att det värsta var över kom detta med Bohusbanan, säger Tove.

Butiken vid Centralstationen har tre anställda och när Tove tar över Kampenhofbutiken blir det tre till. Hon hoppas kunna driva butiken vid Centralstationen vidare, trots järnvägsarbetet. Det finns visst hopp då ersättningsbussarna för tågen ska utgå från Centralstationen.

- Jag är osäker på att butiken överlever året. Allt hänger på tågen, säger hon.


Tillbaka till Företagsmaraton

Du kanske också är intresserad av