Kvinna framför butik, klädställning till höger.

Maria Rönn är engagerad i centrumhandelns utveckling och driver sedan 2021 butiken Soul4men på Kungsgatan.

Soul4men på Kungsgatan

Maria Rönn driver sedan 2021 klädbutiken Soul4men på Kungsgatan. Hon brinner för det personliga mötet och för att Uddevallas centrum ska få mer liv.

När kommunen kommer på besök har Maria just börjat ställa ut klädställningar och skyltmaterial på Kungsgatan framför butiken. Det är en solig men kall morgon och hon hälsar glatt på människor som passerar.

Soul4men säljer enbart kläder för män, som butikens namn skvallrar om. Maria satsar på kvalitet till ett överkomligt pris och tror stenhårt på den personliga servicen. Hon engagerar sig gärna i sina kunders val och svarar på frågor om hur kläderna sitter.

- Ärlighet är mitt varumärke, skrattar hon.

Kvinna bakom kassan i en klädbutik

Soul4men är en kontantfri butik, på de år Maria Rönn drivit butiken har max tre kunder frågat om de kan betala kontant.

Blommor i stora metallkrukor utanför klädaffär

Kungsgatan har fått en ansiktslyftning de senaste åren och Maria tycker fler borde ge sig in till centrum och njuta.

Vill stärka den positiva bilden

Maria är starkt engagerad i centrumhandelns välmåga och tycker inte om svepande uttalande som ”det finns inga företag kvar i centrum längre”. Hon är över lag trött på den negativa bild som målas upp av centrum.

- Vi som har verksamhet här har ett fantastiskt samarbete. Det är viktigt att lyfta oss som finns här på ett positivt sätt.

Tillsammans med butiken R.Å Design driver Maria Instagramkontot ’Levande centrum Uddevalla’ där de just nu håller på att presentera alla centrums verksamheter. På ett positivt sätt. Och kontot har på kort tid fått över 1 000 följare.

Trots att Maria helst vill fokusera på allt som är bra med centrum så kan det alltid bli bättre och hon efterlyser fler verksamheter. Vore det till exempel inte bra om kommunens stadshus kunde flytta in från Sörvik? Och även parkeringssituationen kan bli bättre.

- Jag tycker man kan skylta tydligare var parkeringsplatser finns. Kanske kan man göra som i till exempel Göteborg där det på skyltar står hur många p-platser som är lediga på olika parkeringsplatser.

Interiör klädbutik

Soul4men satsar på kvalitetskläder till ett bra pris.

Önskar mer aktiv kommun

Hon tycker kommunen borde vara lite mer aktiv och testa olika lösningar, till exempel, hur förändras besöken om man har en månad gratis parkering? Skulle det fungera bättre om man införde en p-skiva och en timmes gratis parkering? Kanske kan man satsa på lite fler evenemang?

- Jag såg ju hur folket vallfärdade hit när man tände julbelysningen på Kungstorget. Det var så mycket folk att man knappt kunde se själva gatan, säger hon.

Hon hade också gärna sett att uteserveringarna fått vara kvar året runt, för att ge mer liv åt gatubilden.

- Det är jättefint i centrum med Bäveån, alla blommor och Margretegärdeparken. Fler måste få uppleva det.

Tillbaka till Företagsmaraton

Du kanske också är intresserad av