Bild på personer

Från vänster Roland Carlsson, ägare till Precise och Lars Blomberg, VD, för Volvo i Uddevalla.

Stor efterfrågan på utbildad personal på Volvo och Precise

Volvo, som tillverkar chassin till bussar och deras underleverantör PreCise har samma utmaningar att hitta utbildad personal. Kommunikation mellan Göteborg och Uddevalla samt matchande utbildningar efter vad de har för personalbehov i framtiden är frågor som finns på agendan.

Volvo Bussar har funnits sedan 90-talet i Uddevalla. Sedan 2010 håller verksamheten till i Kuröd. Här sysselsätter man som mest uppemot 200 personer som arbetar med att tillverka ramar till bussar som sen skickas vidare till Borås för att sättas ihop till färdiga chassin.

Lokal leverentör av stål

De mesta av materialet som används för att tillverka ramarna kommer från ett annat företag i Uddevalla - Precise - som är ett av Sveriges modernaste företag inom plåtbearbetning. Ägaren Roland Karlsson är även en större fastighetsägare i Uddevalla och hyr även ut Industrifastigheten till Volvo i Uddevalla.

- Det är egentligen en solskenshistoria. Volvo skulle egentligen flytta verksamheten, men genom att Roland kunde erbjuda andra mer ändamålsenliga lokaler så är vi kvar i Uddevalla, säger Lars Blomberg, som är VD för Volvofabriken i Uddevalla.

Precise startade 1989 på Kuröd. De sysselsätter cirka 40 medarbetare och omsätter cirka 200 miljoner. I dag har de en högteknologisk maskinpark som möjliggör en automatiserad process gällande laser, gas och plasmaskärning av plåt i spannet 1-300 millimeter tjocklek som sedan bockas, bearbetas och ytbehandlas i olika former.

- Maskinerna är så precisa idag så det är inte där utmaningen finns, det är logistiken. Till Volvo levererar vi ca 30 000 artiklar i veckan och de skall tillverkas, packas och transporteras. För några år sen investerade vi i ett logistiksystem där vi kan ha lager hos våra kunder. När Volvo använder en artikel, scannas den och ett meddelande går automatiskt för saldouttag och fakturering och då kan vi också bevaka och fylla på per automatik. Volvo står för cirka 20 procent av Precise omsättning, säger Roland Karlsson, ägare till Precise och fortsätter

De flesta av våra kunder har krav om hur de vill ha leveranser för att få så liten egen hantering som möjligt, det är där pengar och tid kan sparas, säger Roland Karlsson.

Positiva erfarenheter

När det gäller kontakter med kommunen så har Lars Blomberg bara goda erfarenheter. Framför allt är det vuxenskolan de har kontakt med.

- Vi är oerhört beroende av att få folk som kan svetsa. Duktiga svetsare är en bristvara. Även produktionstekniker är det hård konkurrens om. Här slåss vi med företagen i Göteborg, då det är där de främst finns. Här är vi beroende av att det finns bra kommunikationer till Uddevalla, säger Lars Blomberg och fortsätter. Det är bra om kommunen kan arbeta med att sälja in Uddevalla som en attraktiv ort. Både centrum och hamnen behöver man arbeta med.


Som fastighetsägare har Roland även kontaktytor med kommunen. Han är aktiv i ett samverkansprojekt, Business Improvement District (BID), mellan fastighetsägare och kommunen plus flera andra aktörer för att skapa attraktiva miljöer att bo och leva i.

Du kanske också är intresserad av