Bild på personer som pratar

Bengt Bäckman, ägare, Martin Pettersson, kommunstyrelsens ordförande, Ingemar Samuelsson, kommunalråd.

Uddevalla Markis och Persienn sparar energi

Energi är en hetare fråga än någonsin. Att spara energi med hjälp av solskydd kan vara en effektiv lösning. Det får vi reda på när vi möter Uddevalla markis & Persienn under kommunens företagsbesök.

- Har du ett riktigt dåligt fönster så kan vi göra 46 procent skillnad i vad du tappar ut genom fönstret. Har du ett gammalt tvåglasfönster kan du göra det till ett treglasfönster genom solskydd, säger ägaren till företaget Bengt Bäckman.

Så förutom att minska värmen inne med hjälp av solskydd kan man också under vinterhalvåret minska värmetappet och under sommaren minska att kylan försvinner lika snabbt om man till exempel har någon form av kylanläggning.

Företag investerar

Nu när konjunkturen mattas så tror Bengt att fler företag än privatpersoner kommer att investera i solskydd.

- Spontant så tror jag att det blir mer företag än privat, då  det finns kalkyler som visar att det finns pengar att tjäna på att hålla kvar kylan. Har du komfortkyla så måste man ha solskydd, fortsätter Bengt.

Upphandlingar

Företaget har främst kontakt med kommunen när det gäller upphandlingar. De önskar att man inte bara blir utvärderade på pris utan att man även tar med andra faktorer som påverkar det totala erbjudandet t.ex lokal närvaro, vad man bidrar med utöver det affärsmässiga.  Bygglov är en annan del som de indirekt kommer i kontakt med genom deras kunder.

- När det gäller bygglov är det väl främst vid pergola, där man tolkar bestämmelser olika i kommunerna. Du har en pergola, då är det fast installation, men fäller man bort taket, så är det bara är ett tomt skelett. Är det fortfarande en fast installation då?

Växer

Bengt äger företaget med sin kompanjon Stefan Lind. De startade med en butik i Vänersborg men har nu sammanlagt 9 butiker. Till det har de även fastigheter och en elfirma.

- Det var svårt att få elektriker att bara åka iväg att installera en markis. En smidig lösning är då att själv kunna erbjuda elektriker, avslutar Bengt.


Du kanske också är intresserad av