En man i flanellskjorta står framför en vit dörr

Konstnär Lars R Melander är verksam i Uddevalla.

Konstnär Lars R Melander 

Lars R Melander är verksam som konstnär i Uddevalla. Hans skulpturer finns representerade på välrenommerade gallerier i Florida i USA och i Provence i Frankrike, och han har bland annat gjort satirteckningar till tidningen Sjömannen sedan 1970-talet. För att främja kultur- och näringslivet i Uddevalla skulle det vara jättebra med en centralt belägen samlingslokal med ateljér för konstnärer, tycker han.

Lars R Melander har sin ateljé i närheten av Lövåsberget. Där svetsar han, funderar på kommande projekt och sätter ihop sina fantasifulla skulpturer av huvudsakligen återvunnet metallskrot. Tidigare i sitt konstnärskap har han både målat, tecknat och illustrerat – något han i viss mån gör fortfarande. Ett exempel på hans tidigare verk är det grafiska bladet U-Bahn, som föreställer en tunnelbanekarta över Uddevalla, och som ställdes ut på Liljevalchs i Stockholm.

- Jag får mina idéer alltifrån när jag tar hand om mitt barnbarn, till kriget i Ukraina, jag har läst mycket böcker och får inspiration när jag ser något. Så sitter jag ofta och hittar på idéer tillsammans med mina pojkar. Fnittriga människor är det bästa jag vet, då kommer det ofta nya infall, säger han.

Lars skulpturer kan vara skapade av en kasserad generator, dammsugarslangar, gamla balkar, skruvmejselbits eller plåt. Bland annat.

Utöver sitt konstnärskap är Lars utbildad till bildlärare och har under flera år arbetat som lärare på Uddevalla gymnasieskola.

Fantastisk vuxenutbildning

För ett par år sedan gick Lars en svetsutbildning på Uddevalla vuxenutbildning för att få utökad kompetens.

- Kommunens vuxenutbildning är helt fantastisk. Jag hade möjlighet att gå utbildningen då det blivit några lediga platser och det har jag haft mycket stor nytta av. Sedan har jag också läst språk på vuxenutbildningen, vilket gav mig möjlighet att söka ett stipendium så jag till exempel kunde vara tre månader på Svenska institutet i Paris, säger han.

Saknar samlingslokal för konstnärer

En viktig sak för att utveckla näringslivet och Uddevalla som stad, är om det skulle finnas en samlingslokal med ateljéer för konstnärer, tycker Lars.

- I vissa städer finns industrilokaler där flera konstnärer är verksamma på samma plats och där de kan sälja sina konstverk. Det hade varit bra med en central samlingslokal här i Uddevalla, jag tror det skulle vara bra för alla och för staden, säger han.

För att nå ut till allmänheten med sin konst använder Lars sociala medier, och det är också där de allra flesta kontakterna sker.

Läs gärna mer på Lars hemsida

Tillbaka till Företagsmaraton

En man står lite böjd och tittar på en skulptur i metall som står inuti en glaskub.

Lars får inspiration till sina skulpturer från många olika håll.

En metallskulptur som påminner om en mygga

Återvunna metalldelar får nytt liv i andra former.

Du kanske också är intresserad av