Bild på personer som blickar ut mot havet

Lisa Åstrand är en av lärarna på Yoga-mindfulness Centrum.

Yoga-mindfulness Centrum

Yogalärarna Siv Boström och Lisa Åstrand fokuserar på andning, upplevelse och närvaro i sina kurser och vill uppmuntra alla att prova på yoga. De tycker att Uddevalla kommun kan bli bättre på att använda Yoga-mindfulness inom olika verksamhetsområden.

Ett lugn lägger sig när man kliver in i Yoga-mindfulness lokaler i centrala Uddevalla. På golvet ligger yogamattor och varma filtar medan väggarna är målade i dova och stillsamma färger. Här träffar vi yogalärarna Siv Boström och Lisa Åstrand som visar oss runt.

Minskad stress

På Yoga-mindfulness Centrum är det 11 yogalärare som turas om med att hålla kurser. Man utgår från yogametoder med tusenåriga traditioner och samarbetar med den erfarne indiske läraren Bikash Acharya som har utbildat centrets lärare. Bikash Acharya bedriver även forskning inom yoga, KBT och mindfulness på Karolinska Institutet.

Yoga-mindfulness utövas med lugna kroppsrörelser och man lär sig att bemästra stress, samtidigt som den fysiska och själsliga hälsan förbättras. Och här tycker Siv och Lisa att Uddevalla kommun borde bli bättre på att använda Yoga-mindfulness.

- Yoga-mindfulness är koncentrationsträning, det är friskvård som skapar lugn, styrka och stabilitet. Du lär dig metoder som du kan använda i din vardag. Det är ett förhållningssätt till livet som gör både människor och samhälle hållbara, säger Siv.

Alla kan öva yoga

Innan vi tackar för besöket får vi prova på en kortare yogasession med fokus på andning, upplevelse och närvaro. Siv och Lisa är noga med att vi ska utgå ifrån våra egna förutsättningar.

- Det finns en bild av att man måste vara väldigt vig för att kunna yoga. Men det stämmer inte alls utan både ovana och vana kan öva yoga, säger Lisa.

Tillbaka till Företagsmaraton

Du kanske också är intresserad av