Två män står i entrén till Garmins lokaler, bakom syns en blå bakgrund med Garmin skrivet i vitt

Henrik Sundström får information om Garmin av företagets vd Magnus Jirhem.

Garmin Sweden Technologies AB

Garmin Sweden Technologies AB utvecklar, förvaltar och säljer produkter med microprocessorbaserad teknik. Garmin har 80 kontor runtom i världen som levererar GPS-navigering och bärbar teknik för fordon, flyg, marin, outdoor och fitness. I företagets moderna kontor i Uddevalla finns ett 20-tal IT-ingenjörer som utvecklar smarta lösningar i form av mjukvara till båtar och husbilar.

Uddevalla behöver vara en attraktiv plats att bo på – då finns det bra möjlighet att rekrytera rätt kompetenser, enligt företagets vd Magnus Jirhem.

- Allt som höjer Uddevallas attraktionskraft är viktigt för oss som företagare. Visionen om ett vattennära boende i centrum, utvecklingen av Rimnersområdet och SM i friidrott 2024, satsningen på stadskärnan, bra kollektivtrafik och infrastruktur – jag vill ju inget hellre än att mina anställda flyttar hit, säger Magnus Jirhem, vd för Garmin i Uddevalla.

Företaget har en stor utvecklingsavdelning, säljare och teknisk support. Sammanlagt har Garmin i Uddevalla 24 anställda, två av dem är baserade i Billdal utanför Göteborg. Magnus Jirhem berättar att huvuduppgiften för 95 procent av de anställda är att vara kreativ. För att kunna vara kreativ gäller det att livspusslet fungerar, och familjen kommer alltid främst när det gäller företagets anställda.

Flexibla arbetsvillkor och undvika övertidsarbete är andra faktorer som bidrar till sund balans mellan arbete och privatliv.

Smarta lösningar utan uppkoppling

Garmin i Uddevalla tar fram smarta lösningar för hur exempelvis belysning, fläktar, luftkonditionering, pumpar, avläsning av motorer och liknande kan fungera lokalt i en båt eller husbil utan att vara uppkopplade till internet. Företagets kunder - större tillverkare av båtar och husbilar - finns över hela världen. I Sverige är några av kunderna Sjöräddningssällskapet och Brandskärsbåtar.

Garmin har tidigare varit delaktig i och utbildare inom utbildningen Marin serviceingenjör, en yrkeshögskoleutbildning som går att söka via Uddevalla vuxenutbildning.

Finns det något som Uddevalla kommun kan göra bättre för er som företagare?

- Det viktigaste är att Uddevalla är en bra ort. Fortsätt jobba med det som är kommunens kärnverksamhet, en bra utbildning är grunden. Och fortsätt arbeta med visionerna. Hur kan vi som företagare jobba tillsammans med Uddevalla kommun med att stärka Uddevallas varumärke, vad kan vi bidra med? säger Magnus Jirhem.  

Läs mer om Garmin på företagets hemsida: Garmin.com

Tillbaka till Företagsmaraton

Du kanske också är intresserad av