Person framför vägg med verktyg.

Anders Linderoth, delägare på Autoexperten i Uddevalla.

Autoexperten servar hela Bohuslän med bildelar

Det började år 2000 med att Anders Linderoth och fyra kollegor, på vinst och förlust, sa upp sig för att satsa på eget. Nu driver de Autoexperten i Uddevalla – den tredje största anläggningen i kedjan i hela Sverige.

Autoexperten har sin butik och sitt lager alldeles intill bilprovningen Besikta i Kuröds industriområde. Hit flyttade de från sina första lokaler år 2010, då ett annat Uddevallaföretag, Thomas Grävare, byggt de nya lokalerna åt företaget.

- Det är ett jättebra och lugnt område, säger Anders Linderoth som är en av grundarna och delägarna.

Inte minst är det lättillgängligt menar han, det är smidigt att ta sig hit från både öster och väster. Och den stora planen framför byggnaden gör det enkelt för leverantörernas stora långtradare att vända.

För det levereras och körs ut många bildelar från Autoexperten. Fyra fullpackade bilar om dagen rullar ut och kunderna finns så långt bort som Strömstad, Stenungssund, Grästorp och Ed. Kunderna är till 90 procent bilverkstäder. Och den stora delen av dessa är samarbetspartners – så kallade Autoexperten-verkstäder.

10 anställda

Anläggningen på Kuröd har ingen egen verkstad utan består av en butik och ett stort lager där man plockar ihop de ordar som kommit in från kunderna. Sammanlagt arbetar 10 personer på företaget, och när Uddevalla kommun är på besök rullar just den första bilen för dagen iväg ut mot kunderna. Samtidigt arbetar en handfull personer på lagret med nästa leverans och packar delar i blå plastbackar.

Stor byggnad i plåt. Dagen gryr.

Dagen gryr utanför Autoexperten i Kuröd industriområde. Första utleveransen går klockan åtta varje morgon.

Anders berättar att de snart ska bygga ett nytt lager på andra sidan den stora planen ut mot Gräskärrsvägen. För i bildelsbranschen råder det högkonjunktur då det är lågkonjunktur i övriga Sverige.

- Vi märkte det under pandemin också. När konjunkturen går ner ökar vår försäljning.

Orsaken kan vara att folk i allmänhet får mindre pengar att röra sig med och då väljer att reparera sina bilar i stället för att satsa på nytt.

Läget alldeles intill bilprovningen genererar också affärer berättar Anders. Inte minst då motorcyklarna ska besiktigas om våren.

- En del plockar bort den röda reflexen bak på motorcykeln och så har de glömt att sätta dit den igen när det är dags för besiktning. Och då kommer de släntrande här över planen och köper en reflex, skrattar han.

Läs mer om Autoexperten på företagets webbplats.

Tillbaka till Företagsmaraton

Du kanske också är intresserad av