Två personer framför en bröddisk

Dotter och far, Therese och Bengt Hemberg.

Centralens konditori - en omtyckt åttioåring

När Uddevalla kommun kommer på besök till Centralens konditori har lunchrusningen just börjat avta. Lokalerna är klassisk mark i Uddevalla och verksamheten har drivits av samma familj sedan 1944. Nu står tredje generationen Hemberg redo att ta vid.

Precis i hörnet, där Södra Järnvägsgatan möter Skansplan, har Centralens konditori legat sedan 1944. Det innebär att konditoriet senare i år firar 80 år på platsen. Det var Bengt Hembergs far Eric som startade verksamheten i det då helt nybyggda huset.

- Vi är den första, och den hittills enda, hyresgästen här i lokalen, säger Bengt och skrattar.

Den ursprungliga lokalen har under årens lopp utökats och så har även verksamheten. Idag serverar man, utöver konditoriutbudet, också varm mat.

Bengt driver verksamheten tillsammans med hustrun Eva. Även dottern Therese arbetar i företaget som totalt har ett 15-tal anställda. De står inför ett generationsskifte och har allt fokus mot framtiden. Det finns många idéer om hur de ska kunna utveckla och driva verksamheten vidare.

Bra kontakt med kommunen viktig

Först och främst skulle de vilja bygga en inglasad uteservering, som kan vara öppen året runt. Bengt tycker läget är perfekt för det. Med Centralstationen inpå knuten och den nyligen upprustade Thordénparken på andra sidan gatan.

Här blir kontakten med kommunen viktigt menar han. Och ser gärna ett utökat och fördjupat samarbete. Det skulle gynna alla parter menar han.

Gult hyreshus med konditori i bottenvåningen

Här på hörnet har Centralens konditori legat sedan huset byggdes 1944.

Centralens konditori har också en stor cateringverksamhet och levererar mat och fika till olika former av sammankomster. Inte minst begravningar och minnesstunder. Bengt lyfter att han gärna hade sett att kommunen höll Rådhussalen öppen för uthyrning till sådana sammankomster.

- Rådhuset ligger nära kyrkan och det är en fin lokal. Det finns inte så många andra riktigt bra platser utanför kyrkans lokaler, säger Bengt.

Familjen Hemerg har också drivit andra verksamheter runt om i Uddevalla genom åren, bland annat Skansenstugan på Skansberget och Svenssons konditori på Kungsgatan. Den sistnämnda verksamheten flyttade sedermera till Rådhuset under namnet Rådhuscafét och hade italiensk glass som specialitet.

Bengt Hemberg tillverkar fortfarande italiensk glass, fast endast under sommarhalvåret. Och under stort hemlighetsmakeri. Han har flera gånger varit Italien för att lära sig hantverket från grunden.

Den man gör, måste man göra med kvalitet, säger han.

Läs mer om Centralens konditori på företagets webbplats.

Tillbaka till Företagsmaraton

Du kanske också är intresserad av