Per Bäckström och Suphaporn Chuiprasert, Uddevalla kommun, Åsa och Robert Friberg, ägare, Ingemar Samuelsson, Uddevalla kommun.

R.Å. Design en unik interiörbutik med egen innergård

Åsa och Robert Friberg har tillsammans skapat en unik interiörbutik inne i gårdshuset i det gamla Posthuset på Kålgårdsbergsgatan. För fem år sedan startade de butiken på St. Hellevigsgatan på söder, men när de köpte den här fastigheten för tre år sedan, flyttade de även hit butiken. Båda värnar mycket om att Uddevalla centrum ska leva och har många förslag på förbättringar.

Vi går in genom porten i det ”Gamla Posthuset” som skylten utanför vittnar om. En lång gång tar oss in i ett spännande gårdshus som är väldigt mysigt inredd med olika interiörsaker för hemmet. Flera levande ljus är tända och gör att butiken känns varm och välkomnande. Genom fönstren ser man ett växthus på gården och kan lätt föreställa sig hur fin den här innergården är på våren och sommaren. 

Egen stil på inköp och egen tillverkning 

De köper helst in sina saker från Danmark och har med åren hittat sin stil. Det mesta de säljer är nytt, men en hel del är också vintage. Vissa saker tillverkar de helt själva som då blir helt unika. Då är det oftast Åsa som har fått en idé, som Robert sedan får svetsa till ute på gården. 

- En beställare och en utförare, skrattar de båda. 

Det händer även att kunder har kommit in och frågat om de kan åta sig uppdrag att tillverka något speciellt av deras gamla lampskärm eller liknande. Det fixar de naturligtvis också. Nyligen har de också fått två roliga lokala uppdrag. Ett när Carlia nu byggde om till Eat-restaurangen och köpte in objekt hos dem för utsmyckning av lokalerna och dessförinnan Hotel Bohusgården som också köpt av dem. Både tycker att det är väldigt kul att hotellen köper in från lokala butiker. 

Säljer till hela Sverige på nätet, men älskar den fysiska butiken 

Via deras webbshop säljer de till kunder över hela Sverige. Men försäljningen i den fysiska butiken är fortfarande större. Åsa berättar att kunderna också kan välja att handla via webbshopen och sedan hämta varorna i butiken. 

- Men jag älskar min butik här i gårdshuset och vill helst få in människorna hit, säger Åsa. 

Engagerade i olika nätverk – nyhet om come-back för Uddevalla handel 

Åsa är sedan länge engagerad i nätverket ”Levande centrum” där flera butiker gått samman och skapar gemensamma event. På Facebook och Instagram är de aktiva med inlägg om vad som händer i Uddevalla och om nyheter från olika butiker. 

Åsa är verkligen en eldsjäl för centrum och har många idéer om vad som skulle kunna göras.

-Evenemanget ”Gömda glömda gårdar” får gärna komma tillbaka igen, säger hon med kraft. Det var ett så bra och omtyckt evenemang som tyvärr försvann i och med pandemin. Många mysiga innergårdar öppnades då upp för allmänheten och fylldes med bland annat teater och musik.  Det låg även bra i tid där på hösten, när inte så mycket annat händer, berättar Åsa.

Åsa och Robert berättar även en nyhet för oss om att den gamla organisationen Uddevalla Handel, håller på att väckas till liv igen. Flera företagare är delaktiga i arbetet som nu också får bra stöd av 

Rolf Jonsson. Rolf är fd butiksägare och politiker och delaktig under en startperiod i den nygamla organisationen, som nu alltså ligger i startgroparna. 

- Genom att bli en del av riksorganisationen Svensk handel, blir vi helt enkelt en starkare organisation, berättar Åsa. 

Fler aktiviteter i centrum kan lyfta stan 

Åsa har många tankar och idéer om hur centrum kan utvecklas. 

- Tänk om vi kunde ha en isbana på torget, med uthyrning av skridskor och café. Eller att kommunen ställde ut mysiga stolar längs Bäveån på sommaren, för att göra det mysigare. Det finns mycket som kan göras med enkla medel för att få till ett attraktivare centrum, säger Åsa som även tror stenhårt på att kulturen skulle kunna vara en större dragare i Uddevalla. 

Skyltning och belysning är viktigt 

Åsa och Robert berättar att det inte finns någon julbelysning på deras gata och att den vanliga belysningen inte längre verkar fungera. 

- Häromkvällen när vi skulle ta oss hem märkte vi hur mörkt det var på gatorna. Det handlar om trygghet och säkerhet att kunna vistas på stan på kvällen utan att vara rädd. 

De önskar också att skyltningen från Kungsgatan och ut till butikerna på smågatorna kunde bli bättre. Turister och andra som inte känner till deras butik har svårt att hitta småbutikerna runt om. 

- Vi skulle önska att det fanns bra vägvisare med tydliga namn som visar var butikerna ligger. 

Planer för framtiden 

Det verkar alltid finnas planer för framtiden hos Åsa och Robert och nu drömmer de om att utnyttja gården lite bättre på sommaren. 

- Det skulle vara så kul att starta en liten restaurang härute, drömmer Åsa. Jag är ju ändå en gammal kock, berättar hon och ler hemlighetsfullt. 

Du kanske också är intresserad av