glada människor står inne i en blomaffär där man ser blombuketter och krukväxter

Viola blommor har funnits i Uddevalla i över 100 år. Här syns Mats Lindén, Elisa Jonsson och Christine Lindén från Viola blommor tillsammans med Lisa Cronholm och Henrik Sundström från Uddevalla kommun.

Viola blommor vill se fler butiker i centrum

Viola blommor ligger i Kochs gränd mitt i centrum. Företaget har sålt blomsterprakt till Uddevallaborna i mer än 100 år och nu närmar sig den mest intensiva dagen på hela året – Alla hjärtans dag. Att ha parkeringar nära med tydliga regler och jobba för etablering av fler butiker i centrum tror de kan skapa en livligare stadskärna.

Viola blommor har funnits i samma lokaler i Kochs gränd sedan 1977, och innan dess låg blombutiken på andra sidan Bäveån. Redan 1916 öppnades den första Viola-butiken i Uddevalla. För 10-12 år sedan fanns det ett 10-tal blomsteraffärer i centrum, men nu är Viola blommor ensamma kvar som florister då flera större varuhus numera också säljer blommor. De är bekymrade över att butiker försvinner från centrum.

- Vi behöver fler butiker i stan så det blir mer folk och större flöde. Det är väldigt positivt att biblioteket ska flytta in i Gallionen, då blir det mer liv och rörelse. Och att butiken Normal också flyttar in, det tror jag blir jättebra, säger Mats Lindén, ägare till Viola blommor.

Binder buketter och ger råd och tips

Det är Mats och hans dotter Christine Lindén samt hans sambos systerdotter Elisa Jonsson som arbetar i butiken. De binder buketter, gör blomsterarrangemang och ger tips och råd kring hur man ska sköta både buketter, krukväxter, plantor eller träd och buskar. Blommor och krukväxter köps in från Holland där de kan få tag på alla sorters blommor som kunderna efterfrågar. Det är viktigt att kunna erbjuda blommor med hög kvalité som håller länge.

Praktikanter från floristprogrammet

Viola blommor tar ofta emot praktikanter från floristprogrammet på Uddevalla gymnasieskola.

- Vi har anställt en tjej som kom från floristprogrammet så hon jobbar här ibland när vi behöver mer personal. I takt med att allt blir dyrare har vi komprimerat vår verksamhet och sköter alla leveranser själva, så vi har fullt upp hela tiden och alltid tider att passa, säger Mats Lindén.

Snittblommor står för 80 procent

Kunderna är många och en del är stammisar. En stor andel beställer begravningsblommor eller kondoleansblommor. Viola blommor sätter också ihop bukettbeställningar som sker på nätet via Interflora och levererar dem till kund. Snittblommor står för 80 procent av alla inköp i blombutiken och nu laddar Viola blommor inför Alla hjärtans dag.

- Det är årets största dag. Då säljer vi 800 röda rosor, och röda tulpaner och andra slags blombuketter. Vi har massor av utkörningar den dagen och brukar ha ganska mycket utkörningar även dagen efter för dem som glömt av Alla hjärtans dag, skrattar Mats.

Parkeringar viktig fråga

Företaget tycker att parkeringar är en viktig fråga för att få fler kunder att välja butiker i centrum. Det ska vara lätt att parkera nära butikerna och reglerna ska vara enkla och helst inte ändras från år till år. De tycker att parkeringsskiva med gratis parkering en timme vore en bra lösning.

- Vi är alla bekväma, mina kunder kommer ofta in och frågar om de kan stå på Hamngaten här utanför. Ska man hämta beställda blommor vill man ha bilen nära och veta vad som gäller där man parkerar, säger Mats.

Mer information om Viola blommor

Tillbaka till Företagsmaraton

en kvinna fotograferar en röd rosbukett som hålls upp bakom ruggen på en annan kvinna

Förberedelser inför Alla hjärtans dag.

citrusträd och timjan

I butiken finns bland annat citrusträd och färsk timjan.

Du kanske också är intresserad av