en man och en kvinna står framför en röd träbyggnad och håller upp en entrédörr

Tobias och Ida Revelj driver Fyrbodals trafik- och riskövningscenter som ligger på Glimmingen utanför Uddevalla.

Fyrbodals trafik- och riskövningscenter gör dig säkrare i trafiken vid halka

Hur lång tid tar det att bromsa en bil på halkigt väglag? Och hur känns det att sitta i ett fordon som voltar? Det kan du få testa hos Fyrbodals trafik- och riskövningscenter som finns på Glimmingen i Uddevalla. De tycker det är bra att kommunen besöker och har en dialog med olika företag.

Fyrbodals trafik- och riskövningscenter (FTRC) drivs av Ida Revelj och Tobias Revelj, och företaget har fem anställda. Tre körlärare utbildar de elever som kommer under en förmiddag eller eftermiddag. På Glimmingen får de göra sin riskutbildning – risktvåan- som krävs för att kunna ta körkort. Då testar de att köra bil i olika hastigheter och med olika väglag, och får se hur det känns när de inte har kontroll på bilen.

- Mycket handlar om att eleverna ska få en upplevelse av hur det känns när bilen inte går att styra. Vi har bilar som kan simulera ordentlig halka, och här hos oss kan eleverna testa det i en trygg och säker miljö, säger Ida Revelj.

Specialutrustade bilar simulerar halka

Fordonen är utrustade med så kallad skidcar, en specialutrustning och extra hjul som gör att bilarna är höj- och sänkbara både framtill och baktill. Bilarna kan simulera halka på olika slags vägunderlag – och testa hur det fungerar när bromsarnas antisladd-funktion är utslagen. Det gör att eleverna kan öva oavsett årstid, och att företaget inte behöver använda sig av vatten på asfalten för att skapa halka.

Testa att volta med bil

Inne i utbildningslokalerna finns också en voltbil – en bil som eleverna kan sätta sig i och testa hur det känns att sitta fastspänd i under tiden som den vänds upp och ned.

- Det är frivilligt att testa hur det känns att hänga upp och ned. Vi brukar prata om hur viktigt det är att använda bälte på rätt sätt och att inte ha lösa föremål i bilen eller matkassar i baksätet – för var hamnar de sakerna när bilen voltar? säger Ida Revelj.

Erbjuder halkkörning på hemmaplan

Företaget FTRC har funnits sedan 2010 på Glimmingen. Elever från körskolor i Uddevalla och omkringliggande orter gör sin riskutbildning där. Företaget tar även emot privatpersoner, företag eller kommuner som vill att personalen fräschar upp sina kunskaper kring hur det känns när bilen får sladd på halt underlag.

Både utländska vindkraftföretag med bilförare från andra länder och hemtjänstpersonal har fått testa halkkörning på Glimmingen. MC-förare kan också genomföra sin riskutbildning och uppkörning på Glimmingen.

- Vi startade företaget eftersom vi har tillgång till Glimmingen. Vi tänkte – varför inte satsa lokalt här i Uddevalla så att elever slipper åka långväga till Göteborg, Kinnekulle eller Halden för att göra sin riskutbildning? säger Tobias Revelj.

Mer information om Fyrbodals trafik- och riskövningscenter

Tillbaka till Företagsmaraton

en man fotograferar en bil som håller på att snurra upp och ned inne i en lokal

Inne i lokalerna kan man under säkra förhållanden testa hur det känns att sitta i en bil som voltar.

en specialutrustad vid bil kör utomhus på vägar och det är snö intill

Företaget använder sig av så kallade skidcars på sina bilar, så att man kan simulera kraftig halka. Föraren får uppleva hur det känns när bilen får sladd och inte kan kontrolleras.

Du kanske också är intresserad av