en kvinna står intill en skylt där det står Dogpark

Ramona Byrö har startat Dogpark i Uddevalla, ett koncept som nu expanderar till fler städer.

Viftande svansar och hundglädje på Dogpark

Dogpark Uddevalla som ligger längs vägen upp till Bjursjön är hundarnas lek- och busparadis. Där finns låneredskap för hundar, en aktivitetspark med olika hinder och utbildningar som valpkurser och hundmöteskurser. Att få ett gott mottagande av kommunens handläggare är A och O enligt företaget, som nu expanderar och öppnar nästa Dogpark i Uppsala - och fler städer är på gång.

Ramona Byrö är grundare och ägare till Dogpark Uddevalla. Dogpark är som ett gym fast för hundar - dit man kan gå med sin hund alla tider på dygnet. Området är 10 000 kvadratmeter stort. Innanför grindarna finns tre separerade rastgårdar för olika slags aktiviteter, ett kupoltält där man kan träna inne eller utanför med sin hund, en lånehörna inomhus med sittplatser, och hela området är inhägnat med höga staket och inramat av äng och skog.

Populär mötesplats för hundägare

Som hundägare kan du träna din hund att socialisera med andra hundar i parken och gå utbildningar för att lära dig mer. Men framförallt har Dogpark blivit en populär mötesplats för hundägare.

- Det var inte tanken från början, men vi hör att det är en väldigt uppskattad mötesplats. Ett exempel är en nyinflyttad tjej med hund som började här. Hon hittade både nya hundkompisar och nya vänner, säger Ramona Byrö.

Nu expanderar Dogpark till fler städer

Ramona har över 300 idéer om hur hon vill utveckla Dogpark, men just nu är fokus på att starta nya verksamheter i andra städer. Dogpark Uppsala öppnar om några dagar och hon har dialog med Trollhättan, Skövde, Alingsås – och så vill hon gärna öppna ett mini-Dogpark i centrala Uddevalla.

- Inställningen hos de kommuner vi är i kontakt med är otroligt viktig. Jag väljer de orter där jag får ett gott bemötande. Vi har haft en jättebra dialog här i Uddevalla kommun med mark- och exploateringsavdelningen innan vi startade. Då fick jag ett otroligt hjälpsamt och fint bemötande, så vi kunde starta vår första Dogpark, säger hon.

Medverkade i Draknästet på tv

För ett par år sedan medverkade Ramona också i tv-programmet Draknästet, där hon pitchade sin idé. Dock fick hon inte några investerare direkt via programmet, men att hon var med i tv gjorde att hon fick andra investerare. Nu är intresset att ta över en Dogpark och driva det som en franshise-verksamhet oerhört stort. Ramona berättar att hon fått över 100 intresseanmälningar på bara fyra dagar från personer som gärna vill jobba med Dogpark.

-Jag behöver någon som kan sköta anläggningen här i Uddevalla och lägga ännu mer tid här och lära ut hundkunskap. Min tanke är att bygga ut Dogpark här med ett café så man som hundägare kan sitta och fika tillsammans med andra, säger hon.

Viktigt med event och nätverk

Som entreprenör tycker hon att det är viktigt med företagsnätverk och olika event där man träffar andra företag. Och att man kan träffa många olika funktioner samtidigt när man har kontakt med en kommun – så att många frågor får svar vid samma tillfälle – som bygg-, miljö- eller tillståndsfrågor.

-Allt sådant är jättebra, som företagare har man fullt upp. Utmaningen för mig nu är att expandera och hitta rätt slags mark för fler Dogparks, säger Ramona.

Mer information om Dogpark

Tillbaka till Företagsmaraton

man ser spår av hundtassar i snön i en av rastgårdarna för hundar

Dogpark har blivit en populär mötesplats för hundar och deras ägare.

ett tält med en bild på hunden Zenna

Du kanske också är intresserad av