Grisar

Grisar nu och då

Grisen är ett av människans äldsta tamdjur och har levt med oss i många tusen år. Minigrisar är vanliga tamgrisar fast små. För att få lov att kallas minigris får de max väga 80 kg.

Människor har avlat på de grisar som hade bäst samspel med människor och som hade särskilda önskvärda förmågor som till exempel att de var snabbväxande eller hade gott luktsinne. Just minigrisar avlades för att användas i medicinsk forskning. Grisarnas kropp, mage och tarmar är nämligen mycket lika människans.

Vi har på det viset skapat grisar som annars inte hade funnits och vi har ett stort ansvar för det.

Vi på Emaus lantgård vill erbjuda lustfyllda, respektfulla och trygga möten mellan människor och grisar. Vi vill erbjuda olika aktiviteter för olika grisar och olika barn.

Grismat  

Grisar är allätare och letar föda genom att böka i jorden med trynet, som deras nos heter. Det letar efter gräs, rötter och maskar. Grisar har ett stort behov av att just böka.

Grisspecial

Minigrisar är nyfikna och sociala. Våra sover tillsammans som en liten boll, om natten. Grisar kan inte svettas och behöver kunna kyla ner sig på andra sätt när det är varmt, t ex gyttjebad. De är också mycket renliga och har toaletten långt från mat- och sovplats.

Latinska namnet: Sus scrofa

Vikt: Upp till 80 kg.

Dräktighetstiden: 3 månader, 3 veckor och 3 dagar.

Antal ungar: 4-12 kultingar.

Medellivslängd: 7-12 år.

Äter: Allätare men mest grönsaker och gräs.

Förslag på sidor