Reflexer

Använd reflex så syns du i mörkret! Genom att bära reflexer syns du bättre i mörkret och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka.

Risken att bli påkörd av ett fordon är större i mörker än i dagsljus och redan i skymningen ökar risken. När det regnar eller är disigt blir det än svårare för föraren att se dig. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

I strålkastarna från ett fordon syns mörkt klädda personer på ca 20–30 meters håll. En person med reflex syns däremot från ca 125 meters håll.

En skiss på en bils strålkastare och personer som går framför i mörkret. Två personer är mörkklädda och syns när de är ca 20 meter från bilen. En person är ljust klädd och syns när hen är ca 60 meter från bilen. En person bär reflexer och syns på ett avstånd på 125 meter.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

Reflexer behövs även i städer och tätorter där det finns gatubelysning. Gatubelysning gör att du själv ser men det innebär inte alltid att du syns lika bra. I mörker har människans öga svårt att urskilja kontraster, även på belysta gator. Med reflexer syns du och föraren kan se dig i god tid och kan sakta in eller stanna, om det skulle behövas.

Cykeln ska också synas

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna.

Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus. Var femte kollision mellan motorfordon och cykel sker i mörker.

När du köper cykel, kontrollera med försäljaren att reflexerna är godkända och rätt placerade.

Hur väljer du rätt reflex?

Det finns reflexer att köpa i både butiker och på internet. De är mjuka och hårda, i olika former och figurer. Det är inte lätt att veta vad man ska välja, här ger vi några tips.

Godkända reflexer

  • Reflexen ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion.
  • Reflexen ska vara CE-märkt.
  • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.

Tänk på att

  • Reflexerna syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.
  • Reflexer blir uttjänta och förlorar sin reflektionsförmåga över tid. Så kom ihåg att byta ut dina reflexer då och då.
  • Reflexer på kläder och liknande slits snabbt eftersom de utsätts för tvätt och annat slitage.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer. Sådana hittar du i zooaffärer.
  • Ha en reflex tillhands i jackfickan året om. Det finns mörka timmar varje dygn året runt i stora delar av Sverige.

Förslag på sidor