Starta enskild verksamhet
Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i enskild regi
Enskilda, det vill säga ett företag, en förening, en stiftelse m.m. kan hos kommunen ansöka om godkännande som huvudman för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Om den enskilde har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten, och verksamheten inte innebär påtagliga negativa följder på lång sikt för verksamheter som anordnas av kommunen, ska godkännande och bidrag lämnas. Godkännande söks hos Barn- och utbildningsförvaltningen. Om verksamheten godkänns får huvudmannen ersättning från kommunen för antalet inskrivna barn. Verksamheten står under tillsyn av kommunen. Huvudmannen ansvarar för att på ett välutvecklat sätt beskriva hur villkoren är uppfyllda samt inkomma med de underlag som behövs och att ansökan ska vara komplett. Handläggningstiden startar när ansökan är komplett.
Om det gäller ansökan om att starta helt ny verksamhet som avser starta i augusti ska en fullständig ansökan ha inkommit senast den 31 oktober föregående år.
Om det gäller ansökan om förändring hos befintlig huvudman som innebär ett nytt godkännande ska detta ansökas om senast den 31 oktober för att kunna verkställas till terminsstart kommande läsår.
Ett nytt godkännande krävs vid byte av huvudman, byte av lokal eller flytt av verksamheten inom en fastighet, utökning av det totala antalet platser vid lokalförändring eller andra förändringar i verksamheten som bedöms väsentliga.
Bestämmelser om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pdf, 243.4 kB.
Bestämmelser om godkännande av huvudman för fristående förskola och vissa fritidshem Pdf, 260.6 kB.
Ansökningsblankett, enskild pedagogisk omsorg Pdf, 291.5 kB.
Ansökningsblankett, enskild förskola/fritidshem Pdf, 242.9 kB.
Kommunens tillsynsansvar
Kommunens granskning av enskilda verksamheter kallas tillsyn. Kommunen är i detta fall att anse som en tillsynsmyndighet. Tillsyn definieras i Skollagen, kap 26.
Kommunen har tillsyn över:
- förskola och fritidshem vars huvudman kommunen har godkänt
- pedagogisk omsorg vars huvudman kommunen har godkänt
- att enskilda som godkänts av kommunen fortlöpande uppfyller kraven i 2 kap. 5 och 6 b §§ och 25 kap. 10, 10 a och 10 b §§. (Skollagen 26 kap §4)
Syftet med tillsynen är att genom självständig granskning kontrollera att en verksamhet uppfyller kraven i lagar, läroplan och andra föreskrifter samt kommunens bestämmelser.
En annan uppgift för tillsynen är att bidra till kvalitetshöjning och arbeta förebyggande genom att ge råd och vägledning utifrån regler som styr verksamheten.
Kommunen har rätt att ingripa vid tillsynen för att huvudmannen ska åtgärda brister. Kommunen kan använda olika former av ingripanden beroende på vilka brister som framkommit och hur allvarliga dem är.
Tillsynsmyndighet har rätt att får tillträde till lokaler och andra utrymmen. Verksamheten ska, på begäran, lämna upplysningar och ge handlingar till tillsynsmyndigheten. Tillsynsmyndigheten får genomföra oanmälda besök. Huvudmannen har alltid det yttersta ansvaret för att verksamheten bedrivs enligt bestämmelserna, därför riktas ingripande alltid mot huvudmannen.
Bestämmelser om rutiner för tillsyn över fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg Pdf, 289.8 kB.
Ägar- och ledningsprövning, anmälan om förändring i ägar- och ledningskretsen
Den 1 januari 2019 skärptes kraven för godkännande av enskilda förskolor och enskilda fritidshem. Från och med januari 2023 gäller skärpta krav i skollagen kring ägar- och ledningsprövning vid tillstånd och tillsyn av enskilda huvudmän. Kraven gäller även pedagogisk omsorg i enskild regi.
Huvudmannen ska också anmäla förändringar i ägar- och ledningskretsen till tillsynsenheten senast en månad efter förändringen.
Ägar- och ledningsprövning definieras i Skollagen, 2 kap. 6 b § samt 25 kap. 10 b §.
Anmälan om förändringar i ägar- och ledningskretsen Pdf, 89.7 kB.
Kontakt
Vid frågor om enskild pedagogisk omsorg, förskola eller fritidshem hänvisas ni att i första hand maila er fråga/ärende till barnutbilbildning@uddevalla.se och i andra hand kontakta tillförordnad förvaltningschef Anna Jonsson via mail anna.jonsson@uddevalla.se eller telefon 0522 - 69 71 36.
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00