Margretegärdeparken

Stadens ståtligaste park är uppkallad efter rådman Jöns Kochs hustru Margareta. 1910 blev Margretegärde officiellt park. Men det dröjde till 1919 innan området planerades och lades ut som en park. Uppdraget gick till stadsträdgårdsmästare C. A. Andersson, som förvandlade den gamla idrottsplatsen till en park värd namnet, till en riktig stadspark.

Margretegärdeparken

Anderssons huvudtanke var att förstärka Margretegärdes rektangulära form. Smärre förändringar i parken har kommit till stånd under årens lopp, men Anderssons huvudidé kvarstår. Diagonala gångstigar löper diagonalt över gärdets södra och norra del. Centrum är markerat med en stor rund fontän med planteringar och parksoffor. I norra delen finns två lekplatser som omgärdas av skyddande buskage.

1949 placerades en staty, "Flicka med fläta", mitt i fontänen. 1974 byggdes en ny musikpaviljong upp.

Margretegärde var länge en öppen och luftig park dominerad av grusgångar och färgsprakande planteringar, allt omslutet av unga lindar. Idag har buskar och träd vuxit upp och förvandlat parken till en välkomnande och lummig oas omsluten av mäktiga lindridåer. En plats som erbjuder såväl sol som skugga, men framför allt stilla ro.

Kontakt

Kontaktcenter Uddevalla kommun

+46 522‑69 60 00

kommunen@uddevalla.se

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00