Dans

Elev utför skolarbete på estetiska programmet, dans

Dansa dig till högskolebehörighet

Vi är stora!
Uddevalla gymnasieskola är Sveriges största gymnasieskola med ca 3000 inskrivna elever.
Estetiska programmet på Akademi Sinclair är det 8 största kommunalt drivna estetiskaprogrammet i Sverige. Vi har i dagsläget ca 300 inskrivna elever. Dansinriktningen är den 3e största i Sverige!!!

Detta är programmet för dig som vill dansa. Här arbetar du med styrka, smidighet och musikalitet i olika dansstilar som till exempel jazz, balett, street och modern dans.

Du väljer mellan två olika spår, ett med teoretisk inriktning och ett med mer dans. Tar du det teoretiska spåret fokuserar du på någon eller några dansstilar. Väljer dansspåret får du bredd och fördjupning i olika danstekniker och blir väl förbered för fortsatta studier inom dansen.

Oavsett vilken inriktning du väljer utvecklar du din dans, din kreativitet, samarbetsförmåga och självkänsla och blir väl förberedd för att söka vidare till högskolor – både till teoretisk och dansinriktade utbildningar. Under gymnasietiden kommer du att få många tillfällen att stå på scenen och uppträda inför publik.

År 1 fokuserar vi på teknik och olika genrer.
År 2 arbetar vi med flera olika sceniska projekt och lär oss om ljus, ljud, smink och kostym.
År 3 kommer slutproduktionen, som oftast sätts upp på Regionteater väst i en professionell miljö.

Under dina 3 år här kommer du att få se flera föreställningar och åka på studiebesök till bland annat Göteborgsoperan, Balettakademien och Performing Art School.

Hos oss finslipas hjärna, koordination och fysik och du arbetar intensivt både fysiskt och psykiskt.
Hos oss dansar du dig klok.

En gymnasietid fylld av kreativitet, lust och gemenskap i en miljö präglad av fokus, lekfullhet och allvar! Välj dansinriktningen på Sinclair om du vill kombinera ditt intresse för dans med högskoleförberedande studier.

Under dina tre år på Sinclairs dansinriktning kommer du att möta kvalitativ dansundervisning som ger dig bredd, fördjupning och kunskap i olika dansstilar. Varje vecka tränar du dansteknik, styrka, smidighet och musikalitet i jazzdans, klassisk balett, streetdance och modern dans. Du kommer också att ha kurser i dansteori och dansgestaltning där du är med och skapar flera olika sceniska projekt. I årskurs 3 arbetar vi exempelvis med en större dansproduktion som sätts upp i en professionell miljö på Regionteater Väst.

Andra året hos oss får du välja mellan två profiler.

  • Dansprofil: där du har 6 danslektioner i veckan
  • Meritprofil: där du läser engelska 7 och matematik 3, samt 4 danslektioner i veckan.

Musikal: Du har möjlighet att välja att delta i Sinclairs stora musikalproduktion som sätts upp vartannat år.

På dansinriktningen utvecklar du din dans, kreativitet, samarbetsförmåga och självkänsla. Du blir väl förberedd att söka vidare till yrkesförberedande dansutbildningar och även till högskola/universitet. Genom dansen kommer du tränas i kreativt arbete och tänkande vilket är önskvärt i yrkeslivet - kombinationen av de teoretiska och konstnärliga ämnena skapar goda förutsättningar för din framtid!

 

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Dans
Programfördjupning
Övrigt

Förslag på sidor