Matförgiftning

Matförgiftning brukar man kalla de besvär med magen eller tarmarna som uppkommit efter att man ätit något olämpligt. Du märker att du blivit matförgiftad genom att du har diarré, kräkningar och magont. Kontakta läkare om dina besvär är allvarliga eller inte går över. Anmäl gärna matförgiftningen snarast till oss på kommunen så kan vi göra en utredning.

Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften av dem som blir matförgiftade blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.

Har du blivit dålig av livsmedel du köpt eller ätit i Uddevalla, anmäl detta snarast till miljökontoret. Gör anmälan via e-tjänst eller kontakta oss via telefon eller e-post.

För att kunna göra en så bra och snabb utredning som möjligt är det viktigt att du lämnar namn och dina kontaktuppgifter till oss. Du kan välja att vara anonym och inte lämna dina kontaktuppgifter, men då kan vi inte återkomma till dig om vi har behov av ytterligare information. Chansen att vi ska kunna utreda din anmälan minskar då.

Anmäl via e-tjänst

Misstänker du att du har blivit matförgiftad efter att ha ätit mat från en restaurang i Uddevalla eller efter att ha köpt mat i en livsmedelsbutik bör du snarast kontakta miljökontoret.

Vid kontakt med miljökontoret

Om du inte fyller i webbformuläret utan vill kontakta oss via telefon eller e-post är det bra om du kan uppge följande:

  • Vad tror du orsakade din sjukdom?
  • Var köptes den mat som misstänks ha orsakat sjukdomen, restaurang eller butik?
  • När åt du av maten som du misstänker orsakade matförgiftningen, datum och tid?
  • Var det fler personer som åt av den misstänkta maten?
  • Hur många av dessa blev sjuka med likartade symptom?
  • När blev du sjuk, datum och tid?
  • Vilken typ/typer av sjukdom har du drabbats av? Exempelvis feber, illamående, magont, kräkningar, diarré, huvudvärk, hudrodnad, ont i kroppen, påverkan på balanssystemet eller annat.
  • Har du haft kontakt med läkare?
  • Är du återställd och i så fall när blev du återställd?
  • Har du någon livsmedelsallergi eller är överkänslig mot något livsmedel?

Besvären uppstår oftast mellan en halvtimme och ett dygn efter att du har ätit. Hur lång tid det tar från att du ätit något olämpligt till att du blir sjuk beror på om det rör sig om virus, bakterier eller toxin.

Säker mat hemma

Att hantera livsmedel rätt är inte bara viktigt på restauranger utan också hemma i ditt eget kök. Hanterar du maten rätt minskar du risken för att du eller maten ska bli dålig. Livsmedelsverket har tagit fram tips om hur du kan hantera din mat hemma som minimerar risken att du blir dålig. Se mer information nedan.

Kontakt

Kontaktcenter Uddevalla kommun

+46 522‑69 60 00
kommunen@uddevalla.se

Förslag på sidor