Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är växter och djur som med människans hjälp har hamnat på fel plats och som inte passar in i det nya ekosystemet.

Invasiva främmande arter tränger ut våra inhemska arter och breder snabbt ut sig över stora områden och är ett av de största hoten mot biologisk mångfald. De kan också orsaka stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa.

Om du hittar en av de invasiva, främmande arterna kan du rapportera in ditt fynd här:

Du som har invasiva arter på din mark

Det är du som markägare som är ansvarig för att ta bort invasiva växter som finns på en särskild EU-lista.

För invasiva växter som inte finns med på listan finns inget krav att ta bort sådana, men Naturvårdverket rekommenderar att det görs ändå. Vilka arter som omfattas kan du läsa mer om under frågor och svar nedan.

Vanliga frågor och svar

Naturvårdsverket informerar om alla arter som är invasiva och främmande.
Invasiva främmande arter – fakta och information per art>>

Invasiva arter kan delas in i två kategorier:

1. Invasiva arter som EU har fattat beslut om i sin förteckning över invasiva arter. Det är förbjudet att sprida eller gynna invasiva arter som finns med på förteckningen på något sätt. Du får inte ha sådana arter på din tomt och de är också förbjudna att sälja. Du som äger en fastighet är ansvarig för att ta bort invasiva arter om de finns på din mark. Exempel på arter som omfattas av lagstiftning är jättebalsamin och jätteloka.

2. Invasiva arter som ännu inte omfattas av några regler. Dessa arter riskerar också att orsaka allvarlig skada. Det är därför starkt rekommenderat att inte sprida utan redan nu begränsa eller bekämpa även dessa arter. Här ingår bland annat blomsterlupin och parkslide. Just nu utreder regeringen ett förslag att lägga in flera av dessa arter på en nationell förteckning och då skulle de omfattas av motsvarande förbud som de EU-listade arterna i gruppen ovan.

Nationell förteckning kan göra att fler arter omfattas av regler

Det pågår arbete med att ta fram en nationell förteckning över invasiva främmande arter som är av särskild betydelse för Sverige. Detta görs för att reglera arter som är ett problem i Sverige men som inte omfattas av EU-förteckningen. I förslaget ingår bland annat blomsterlupin, parkslide och vresros. Beslut väntas under 2024.

Läs mer om den nationella förteckningen, Naturvårdsverket>>

Parkslide är en främmande invasiv art som ofta tas upp i media. Många är därför oroliga om de har parkslide i närheten av sin fastighet. Parkslide finns i dagsläget inte med på EU-s förbudslista. Det innebär att varken kommunen eller annan fastighetsägare har någon skyldighet när det gäller bekämpning och hantering av parkslide.

Naturvårdsverkets information om parkslide>>

Det är markägaren som är ansvarig för att ta bort invasiva växter som finns på en särskild EU-lista, om de upptäcks. För invasiva växter som inte finns med på listan finns inget krav att ta bort sådana, men Naturvårdverket rekommenderar att det görs ändå. Invasiva främmande ryggradsdjur som finns på EU:s lista, är Svenska Jägareförbundets ansvar att bekämpa.

Uddevalla kommun har som fastighetsägare ansvar för att bekämpa de EU-listade främmande invasiva arter som finns på kommunens mark. Exempel på sådana arter vi har i kommunen är gul skunkkalla och jätteloka.

Kommunens ansvar

Kommunen ansvarar i sin roll som fastighetsägare/markägare för att bekämpa invasiva främmande arter med krav på bekämpning som finns på den kommunala marken och på ytor som kommunen förvaltar eller är nyttjanderättshavare för.

Kommunen ska hantera avfall från invasiva arter så att det förstörs och inte sprids vidare.

Kommunens arbete med invasiva främmande arter

Genom ett LONA-projekt har kommunen gjort en kartläggning på kommunal mark av de vanligaste invasiva främmande arterna på land. Utifrån den har kommunen tagit fram en handlingsplan som underlag för att bekämpa arterna.

Bekämpning kommer att prioriteras i områden med höga naturvärden och mark som används för aktivitet och rekreation i tätortsnära områden.

Det finns mycket att tänka på för att minska spridning av de invasiva och främmande arterna. Ett sätt är att hålla ögonen öppna och rapportera in förekomster av sådana arter. Det är också viktigt att ta hand om växtdelar och fröer på rätt sätt. Ta reda på hur du ska göra innan du rör en invasiv främmande art, så att du inte bidrar till spridningen.

Naturvårdsverket om invasiva främmande arter>>

Havs- och Vattenmyndigheten om vattenlevande invasiva främmande arter>>

Naturvårdsverkets film om invasiva arter>>

Kommunen har gjort en inventering av invasiva arter, bland annat jättebalsamin och parkslide.

I Artdatabanken kan du se vilka arter som rapporterats här i vår kommun. Flest fynd av jättebalsamin är inrapporterade i Ljungskile, Herrestad och centrala Uddevalla. När det gäller blomsterlupin har vi många fynd inrapporterade norr om Hovhult men även i Forshälla och Sunningen.

Parkslide har särskilt rapporterats in vid Gustafsberg, Lanesund och Lerbo. En del inrapporteringar gäller ett och samma bestånd, så för att få en bra bild av läget rekommenderas det att själv gå in i fyndkartan och titta.

Lär dig känna igen invasiva arter som är ett problem i Uddevalla

Klicka på bilden för att läsa mer om arten på Naturvårdsverkets hemsida.

Blomsterlupin

Blomsterlupin

Vacker gul skunkkalla med stora blad

Gul skunkkalla

Rosa jättebalsaminblomma

Jättebalsamin

Vit jätteloka

Jätteloka

Parkslide med blommor

Parkslide

En mink simmar i vattnet och tittar nyfiket mot kameran

Mink

Kontakt

Sofia Stengavel, kommunekolog

+46 522‑69 73 11

sofia.stengavel@uddevalla.se

Samhällsbyggnad

Varvsvägen 1

451 81 Uddevalla

Förslag på sidor