Ungdomsfullmäktige
Rösta i valet till Ungdomsfullmäktige 9-16 september 2024
31 engagerade ungdomar har nominerat sig och har nu chans att bli invalda i Ungdomsfullmäktige. Valet pågår mellan den 9 och 16 september. Du som får rösta har fått ett mail till din skolmail med inloggningsuppgifter och länk. Du loggar in och röstar på den kandidat som du vill ska företräda din skola. Det går inte att se hur du har röstat.
- Varje skola röstar på sina nominerade kandidater. De nominerade kandidaterna kommer från följande skolor: Agneberg, Bäckaforsskolan, Fridaskolan, Östrabo 1, Ramnerödskolan, Sommarhemsskolan, Stenbackeskolan, Thorén Innovation school, Västerskolan och Sinclair. Går du på någon av dessa skolor (i högstadiet eller gymnasiet) har du möjlighet att rösta på kandidater från din skola. Kolla i din skolmail!
- Från kommunens fritidsgårdar finns fem nominerade kandidater. Att rösta på desssa kan du göra oavsett vilken högstadie-eller gymnasieskola du går på. Länken till röstning på fritidsgårdar har kommit i ett separat mail.
- Det går inte att se namnet på de nominerade kandidaterna, bara deras motivering
- Din skola kanske bara har en eller två kandidater nominerade. Du kommer ändå att få gå in och rösta på kandidaten/kandidaterna.
Röstningen görs genom inlogg för att minska risken för valfusk dvs. att obehöriga röstar och att vissa röstar flera gånger.
Hur räknas valresultatet ut och vad händer sen?
De två kandidater som får flest röster i varje skola får en plats i Ungdomsfullmäktige. Trean och fyran i omröstningen blir ersättare och får hoppa in för ordinarie om den får förhinder. Från fritidsgårdarna väls endast en kandidat in och tvåan i omröstningen blir esrättare.
De kandidater som valts in kontaktas efter den 16 september. Första mötet och kick off med nya Ungdomsfullmäktige planeras till 10 oktober.
Vad är Ungdomsfullmäktige?
Ungdomsfullmäktige är ett sätt för dig som är ung att påverka olika frågor i kommunen. Om du blir vald som representant kan du vara med och tycka till om olika förslag, både från kommunen och invånarna. Du kan också jobba med frågor du själv tycker är intressanta.
Ungdomsfullmäktige ska öka möjligheten för ungdomar att påverka utvecklingen i kommunen genom att ta upp ungdomsfrågor, ge råd till politiker och fungera som remissinstans, dvs. se till att ungas perspektiv finns med i beslut som fattas. Ungdomsfullmäktige har dessutom en egen budget på 50 000 kr, som de själva bestämmer över.
Majoriteten av ledamöterna representerar inte något politiskt parti utan sina respektive skolor och fritidsgårdar. En mandatperiod är ett läsår. Ett nytt ungdomsfullmäktige väljs in varje år vid hösterminens start.
Vilka får vara med och hur går det till?
Ungdomar som går i årskurs 7 till och med årskurs 3 i gymnasiet.
- Skolor och gymnasieskolhus väljer två representanter och en ersättare genom val
- Fritidsgårdar i Uddevalla väljer en representant och en ersättare genom val
- Ungdomsförbunden ( vars partier finns i kommunfullmäktige) utser en representant och en ersättare
Hur ofta träffas ungdomsfullmäktige?
- Ungdomsfullmäktige träffas 3-4 gånger per termin och varje möte beräknas vara 2 h.
- Mötena är efter skoltid
Varför ska jag vara med i ungdomsfullmäktige?
- För att du vill förbättra för ungdomar i Uddevalla
- För att du är trött på att vänta tills du blir 18 år för att få rösta på vilka politiker som ska styra utan vill kunna påverka redan nu.
- Ditt engagemang i ungdomsfullmäktige är en bra merit att skriva på cv
- För ditt engagemang i ungdomsfullmäktige får du även ekonomisk ersättning, på samma sätt som politiker i kommunfullmäktige får. Det kallas mötesarvode.
Tips:
Här kan du läsa de senaste mötesprotokollen och se vilka frågor ungdomsfullmäktige har jobbat med
Lämna förslag till ungdomsfullmäktige
Här kan du lämna ett förslag på förändringar eller förbättringar i kommunen till ungdomsfullmäktige. De ungdomar som kommer att bli valda till ungdomsfullmäktige tar sedan upp dessa förslag och förbereder dem för att sedan skicka dem vidare till kommunfullmäktige, där våra styrande politiker sitter och fattar beslut.
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00