Livsstilsverktyget - en folkhälsosatsning i samarbete med Göteborgs universitet

Bättre hälsa med Livsstilsverktyget

Om du är bosatt eller verksam i Uddevalla kommun så har du möjlighet att stärka din hälsa och en hållbar livsstil med hjälp av Livsstilsverktyget. Samtidigt bidrar du till viktig forskning. Livsstilsverktyget är en digital tjänst framtagen av Göteborgs Universitet som erbjuds i Uddevalla kommun genom ett samarbete med Hälsopolitiska rådet.

Skål med bär i format som ett hjärta

Vetenskapligt visade effekter

Livsstilsverktyget handlar om stress och ensamhet, om relationer och konflikter, om mat och motion, och om att se hälsan i ett större sammanhang. Verktyget har vetenskapligt visade effekter. I en flerårig utvärdering vid svenska universitet fick de som använder verktyget bättre blodtryck, vikt, blodsocker och ökat välmående. Forskare vid Göteborgs universitet har sett att en kvart med Livsstilsverktyget varannan vecka kan förbättra hälsan och ge ett nytt sätt att:

  • må bättre
  • hantera livets upp- och nergångar
  • förebygga eller hantera livsstilssjukdomar

Hälsopolitiska rådet står bakom samarbetet med Livsstilsverktyget för att nå ut brett med en hälsofrämjande insats för att stärka folkhälsan i Uddevalla kommun. Att erbjuda vuxna i Uddevalla denna möjlighet ligger i linje med Hälsopolitiska rådets mål Folkhälsa hela livet och prioriteringen Hälsosamma levnadsvanor.

Vill du testa Livsstilsverktyget?

Som boende eller verksam i Uddevalla får du tillgång till verktyget via en anpassad ingång, som innebär att du till skillnad från de som deltar i den allmänna versionen inte riskerar att lottas till kontrollgruppen utan är garanterad att få del av verktyget. Du kommer även att få tillgång till webbinarier och föredrag om hälsa. Verktyget är kostnadsfritt. Börja använda Livsstilsverktyget via livsstilsverktyget.se/uddevallakommun

Boken Hela livet

Hela livet – En bok om hållbar livsstil

Det finns en bok som bygger på samma forskning och innehåll som Livsstilsverktyget. Boken utgår från en helhetssyn på människan där de stora livsfrågorna vävs samman med små konkreta tips som gör det lättare att hantera vardagen. Boken finns att låna på Stadsbiblioteket, där den också finns i bokcirkelpåsar för utlåning.

Vill du inspireras till en Hållbar livsstil?

Digital föreläsning med Anders Rosengren från den 4 december 2023

Kontakt

Emelie Eék, folkhälsostrateg

+46 522‑69 61 48

emelie.eek@uddevalla.se

Stadshuset

Varvsvägen 1

451 81 Uddevalla

Förslag på sidor