Fönster

Detta gäller om du vill byta fönster eller sätta in nya fönster.

Fönsterbyte eller renovering

Fönstren i en byggnad är en viktig del av dess karaktär och arkitektur. Ett fönsterbyte kan ge energivinster, men också leda till att kulturvärden och kvaliteter går förlorade och att stadsbilden förändras. Det finns anledning att vara försiktig med att byta fönster, särskilt i hus som är byggda före 1960-talet. Materialen och hantverket håller ofta hög kvalitet. Att renovera och komplettera fönster är ett bra alternativ till att byta ut dem.

Det finns flera metoder att förbättra befintliga fönsters energivärden och bullerdämpande förmåga:

  • Vanligt fönsterglas kan bytas mot energiglas
  • Fönstren kan kompletteras med en isolerruta som monteras på den befintliga fönsterbågen, så att fönstret blir av treglastyp.
  • Ytter‐ och innerbåge kan skruvas och limmas ihop och ersättas med en isolerglaskassett.

Om du ska byta fönster så tänk på att:

  • Välja fönster som i utseende, material och kulör stämmer med husets ålder, utseende och karaktär (även upphängningssättet är viktigt),
  • anpassa fönstret efter befintligt fönsterhål.

Behöver jag bygglov?

Ja, bygglov krävs om:

  • fönsterbytet avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende inom detaljplanerat område. Det kan exempelvis vara att ändra befintliga fönster genom att ta bort ett fönster, sätta in ett nytt fönster där det inte funnits ett fönster tidigare, ändra storlek, ändra placering och upphängningsätt eller att byta material.
  • din byggnad ligger i ett kulturhistoriskt värdefullt område, eller om din byggnad har ett högt kulturvärde, även om du byter till ett fönster med samma mått, utseende och placering.

Nej, bygglov krävs inte om

  • du bor i ett område som är utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse behöver du inget bygglov för att byta eller sätta in nya fönster.
  • för en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader krävs inte bygglov om ändringen inte medför en väsentlig ändring på byggnadens eller områdets karaktär inom detaljplanerat område.

  • Ta reda på vad som gäller i det aktuella området, olika platser har olika förutsättningar. Via vår kommunkarta kan du ta reda på om det finns en gällande detaljplan för området. Om området är inom en detaljplan kan det finnas regler i planen för vad du får bygga. I kartan kan du via Kartverktyg och Kartinnehåll också se om det gäller andra regler, exempelvis strandskydd, naturreservat eller annat.
    Kommunkarta>>(Öppnas i nytt fönster)
  • Kulturmiljö, om din fastighet har kulturvärden eller ligger i ett område med höga kulturvärden finns speciella bestämmelser för vad du får bygga och vilka förändringar du får göra.
  • Beställ karta. Kartan behöver du för att kunna rita in vad det är du planerar att göra. Den färdiga ritningen kallas för situationsplan och är en av de handlingar du behöver skicka in.
    Här kan du beställa ett utdrag ur baskartan>>

Eventuellt kan fler handlingar krävas.

Om du vill byta enstaka fönster behöver du ingen kontrollansvarig.

Du ser våra vanligaste avgifter på vår sida avgifter, taxor i byggärende. Där finns också en länk till hela taxan.

Avgifter, taxor i byggärende>>

Beslut om lov

Från att vi har fått in alla handlingar och eventuella kompletteringar, korrekt ifyllda, ska du få ett beslut inom 10 veckor. Om ärendet är komplicerat kan handläggningstiden förlängas med ytterligare max 10 veckor, alltså 20 veckor totalt.

Om din ansökan inte är komplett meddelas du om det inom tre veckor och du får möjlighet att komplettera med de handlingar som saknas. Har du inte blivit kontaktad inom tre veckor så räknas handläggningstiden från det att din ansökan kom in till kommunen.

Startbesked för lov (bygglov, rivningslov eller marklov)

För att få påbörja din åtgärd måste du ha fått ett startbesked från samhällsbyggnadsnämnden. Det räcker alltså inte med att du har fått ditt lov beviljat.

Det ska dessutom gå fyra veckor efter att beslutet om lov har kungjorts tills du får påbörja din åtgärd. Du kan se när ditt lov har kungjorts på Post och inrikes Tidningars hemsida.
Post- och Inrikes Tidningar>>

Tänk på att när du fått ditt bygglov måste byggnationen påbörjas inom två år från beslutet och avslutas inom fem år. Om tiderna har passerats måste du ansöka om ett nytt lov.

Sortering av bygg- och rivningsavfall

Allt avfall som uppstår under arbetet måste sorteras.

Läs mer om sortering av bygg- och rivningsavfall>>

Krav även om fönsterbytet inte kräver bygglov

Oavsett om en ändring kräver bygglov eller inte, ska åtgärden uppfylla kraven i plan- och bygglagstiftningen. Exempel på relevanta krav för fasadändringar i lagstiftningen är kravet på hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärden samt en god helhetsverkan. En byggnad ska även ha en god form-, färg- och materialverkan. Om en ändring inte uppfyller dessa krav kan byggnadsnämnden ingripa med tillsynsåtgärder i efterhand.

På vår sida om bygglovsprocessen kan du steg för steg följa hur du ansöker om bygglov eller lämnar in en anmälan.
Bygglovsprocessen>>

Är du osäker på vad som gäller för just ditt byggprojekt, hör av dig till vårt Kontaktcenter.
Kontaktcenter>>

Förslag på sidor