Trygghetsboende och seniorboende

Trygghetsboende och seniorboende är två olika former av boenden för dig som är äldre men inte har behov av vård. Uddevalla kommun äger i vissa fall fastigheterna men ansvarar inte för själva boendet. Om du är intresserad och vill ställa dig i kö ska du därför vända dig direkt till de bostadsbolag som erbjuder dessa boendeformer.

Vad är ett trygghetsboende?

Ett trygghetsboende är vanliga lägenheter för dig som har fyllt 70 år och som har ett behov av att känna dig trygg. Det är inte ett vårdboende men ett boende med närhet till service, aktiviteter och gemenskap som samordnas av en trygghetsvärd.

I ett trygghetsboende bor du så länge du vill eller kan, med allt vad det innebär från att på egen hand sköta disk, städ och tvätt till att bjuda hem vänner. Bostäderna har ofta tillgång till gemensamhetslokaler och trygghetslarm.

Du som har behov av extra service som hemtjänst kan få det genom biståndsansökan till kommunens socialtjänst. Har du redan hemtjänst eller annan service kan dessa flyttas med till trygghetsboendet.

Kö till trygghetsboende

Vill du ställa dig i kö till ett trygghetsboende ska du vända dig till något av följande bostadsbolag:

  • Skogslyckans Trygghetsboende, Uddevallahem, telefon: 0522-65 35 00
  • Sofiedals Trygghetsboende, HSB, telefon: 0522-986 00
  • Ryttarens Trygghetsboende, kontakta aktivitetsvärden på telefon 0522- 69 82 39

Kötiderna varierar.

Trygghetsboende+ (Hovhult)

Ett trygghetsboende+ är vanliga lägenheter för dig som har fyllt 70 år och som har ett behov av att känna dig trygg.

Vad är ett trygghetsboende+?

Det är endast åldern (70 år) som är skillnaden mellan ett vanligt trygghetsboende. Det är inte ett vårdboende utan ett boende med närhet till service, aktiviteter och gemenskap som samordnas av en trygghetsvärd.

I ett trygghetsboende+ bor du så länge du vill eller kan, med allt vad det innebär från att på egen hand sköta disk, städ och tvätt till att bjuda hem vänner. Bostäderna har ofta tillgång till gemensamhetslokaler och trygghetslarm.

Du som har behov av extra service som hemtjänst kan få det genom biståndsansökan till kommunens socialtjänst. Har du redan hemtjänst eller annan service kan dessa flyttas med till trygghetsboende+.

Kontakt

Vill du göra en intresseanmälan?

Du kan göra en intresseanmälan till Hovhults trygghetsboende+ »

Vad är ett seniorboende?

I ett seniorboende, ibland även kallat 55+ boende, är du lite yngre och mer aktiv. Ofta är den övre gränsen för att flytta till ett seniorboende 75 år.

Lägenheterna är speciellt anpassade för att du ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Det kan handla om att det finns hiss eller att lägenheten ligger i markplan, inga eller låga trösklar och nära till service och kommunikationer. Du måste ha fyllt 55 år för att få hyra eller köpa en seniorbostad. Seniorbostäder finns både bland de ordinarie hyresbostäderna och som bostadsrätt.

Har du frågor som rör äldre och/eller personer med funktionsnedsättning?

Via vårt kontaktcenter kan du få svar på dina frågor som rör äldreomsorgen och personer med funktionsnedsättning.

Kontaktcenter

Telefon
0522-69 60 00

Förslag på sidor