Lucka 4: Fridays for Future

Namnet Greta Thunberg har väl inte undgått någon. Vid starten av sitt nionde skolår bestämde hon sig för att börja en skolstrejk utanför Sveriges Riksdag. Strejken startade 20/8 2018 under parollen “Skolstrejk för klimatet”.

Bild på Greta Thunberg

CC Attribution-Share Alike

I slutet av maj 2018 placerade sig Greta Thunberg på andra plats i en uppsats om klimatfrågan som arrangerades av Svenska Dagbladet. Uppsatsen hette "Vi vet – och vi kan göra något nu". Bo Thorén, som då ledde organisationen Fossilfritt Dalsland, kontaktade flera av deltagarna och föreslog en skolstrejk. Han hade inspirerats av aktionen på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida, där eleverna agerade för att skapa strängare vapenlagar, efter ett skottdrama vid skolan i februari 2018. Det var bara Greta Thunberg som nappade på idén, och hon skrev ihop en pamflett och textade sin skylt. Den 20 augusti 2018 tog Greta Thunberg sin cykel och inledde sin sittstrejk från skolundervisningen utanför Riksdagshuset i Stockholm. Källa: Wikipedia

Nu är hon tillbaka i Europa efter att ha korsat atlanten två gånger på fyra månader. Något som de flesta av oss bara kan drömma om att få göra en gång. Hon har personligen träffat flera av världens största celebriteter inklusive påven. Hon har talat respektlöst och i klarspråk inför toppskiktet av världens politiska ledare. Hon har inspirerat miljontals människor i hundratals länder över hela världen att manifestera för en hållbar framtid. Hennes initiativ har blivit viralt under hashtaggarna #FridaysforFuture #Klimatstrejka eller #ClimateStrike. Hon har diagnostiserats med Aspergers syndrom, tvångssyndrom, selektiv mutism och som 11-åring gick hon in i en svår depression.

Hon har förstått att vi måste göra något. Gör något du också!

Kategori

Julkalender

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300