Lucka 1: Författarbesök för alla elever på Forshällaskolan

Vecka 46 arrangerade Forshällaskolan en hejdundrande läsvecka för sina elever. Inte mindre än fyra författare/illustratörer besökte skolan under veckan med fokus på att inspirera eleverna till läsning, bildskapande och berättande.

MagnusLjunggren i ett klassrum, getikulerar för eleverna.

Författaren Magnus Ljunggren träffade eleverna i klass ett och berättade om sina böcker samt bästa skrivtips.

Förskoleklasserna fick besök av Jessica Lindholm, författare och illustratör. Jessica har illustrerat bland annat de välkända Kråkeböckerna. Jessica läste ett stycke ut en bok och lät eleverna rita fortsättningen på berättelsen som var en spännande scen från en källare. Hon lät sedan eleverna använda sitt ljusbord för att överföra skissen till en teckning som sedan enklare kunde användas för färgläggning. Många spöken, vampyrer och zombies skapades i förskoleklasserna.

Författaren Magnus Ljunggren besökte ettorna och berättade om sina böcker samt lät eleverna pröva enkla verktyg att använda för att skriva utvecklat.

Författaren Kerstin Lundberg Hahn besökte årskurserna 2 och 3. Kerstin har utvecklat en egen metod för gemensamt berättande med yngre barn och eleverna fick göra en berättelse med gemensam start och ett eget slut.

Illustratören Henrik Jonsson, känd från serien Pax, besökte årskurserna 4 till 6. Henrik bjöd på live-teckning med teckningstips och berättade om hur han, trots läs- och skrivsvårigheter, har lyckats försörja sig som illustratör både i och utanför Sverige.

Utöver författarbesöken har skolan arbetat intensivt med böcker och läsning under hela veckan. Fritids har ordnat tipspromenad med boktema och haft fokus på de besökande författarna i den ordinarie högläsningen. Skolans bibliotek hölls öppet på rasten under läsveckan, vilket var väldigt uppskattat bland eleverna och många tog tillfället i akt att komma dit. En läsorm, där varje centimeter var en läst sida, började ringla sig i raskt tempo genom korridorerna under måndagen och hade under fredagen nått runt 100 meter (10 000 lästa sidor!)

På fredagen ordnade skolan också en bokbytardag, där massor av fina böcker bytte ägare. Denna dag var också många av eleverna och personalen utklädda till en karaktär ur en bok.

Inför besöken har alla klasser förberett sig genom att läsa författarens/illustratörens böcker. Det har pågått högläsning, parläsning, gruppläsning och individuell läsning. Eleverna har lyssnat till ljudböcker och läst vanliga böcker. De har tillverkat egna böcker och läst böcker på engelska.

Charlotte Bushe, förstelärare, hörde många positiva röster från eleverna under veckan.

- Böcker och läsning har en hög status bland eleverna och vi arbetar mycket aktivt med läsinspiration året om. Flera elever tyckte att vi skulle ha en barnboksvecka varje år. Bokbytardagen var mycket uppskattad, en elev kom på den goda idén att leta julklapp till lillasyster, så den idén spred vi, säger Charlotte Bushe.

Författarbesöken har genomförts med hjälp av Kulturrådets Skapande Skola-bidrag.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300