Lucka 23: Elever har designat sittplatser till skolgården

Under hösten har alla 8:or på Sommarhemsskolan arbetat med bidrag till en tävling, arrangerad av Östrabo Yrkes hantverksprogram med inriktning finsnickeri. Uppgiften var att designa en sittmöbel till skolgården som kan byggas i trä.

Text & bilder: Anna-Maria Carstensen

Lärare på Sommarhemsskolan

Designad sittmöbel

Här kan man sitta och trivas tillsammans med sina vänner oavsett väder. Takbeläggningen är mossa – något som både skyddar taket samtidigt som regnvattenflödet jämnas ut och materialet är dessutom kostnadseffektivt och ekologiskt.

Eleverna började med att undersöka behovet av möbler på skolgården och funderade över vad de saknade. Därefter skissades det och ritades och byggdes fina modeller. Slutligen samlade vi ihop alla bidrag till en utställning.

Vilken mångfald det blev! 45 olika modeller. Variationsrikedomen var stor både vad gäller funktion och form. Det designades platser för plugg och vila, solplatser och vintersäkra platser, hammockar, sociala platser och enskilda platser, fotbollsläktare och avbytarbås till fotbollsplanen, men även en liten lekstuga med fina detaljer, en klotterbänk samt en ’’flätabänk’’.

På Instagram kan du se de bidrag som deltar i tävlingen.

Modell av liten stuga

Vid sidan av alla sittmöbler, och lite i smyg, växte denna lekstuga fram, med fantastiskt fina detaljer. Ibland vill man göra något eget, något annat än uppgiften och gör man det med sådan bravur så är det fritt fram.

Modell av sittbänk

Flätabänk. Det är många som flätar varandras hår på rasterna. Denna bänk är designad för att man skall kunna sitta och fläta varandras hår så att den som får håret flätat inte behöver sitta på golvet/marken. Den som flätar sitter på den övre bänken, den som får håret flätat sitter på den nedre bänken. Bänken har fina detaljer – lådor för hårborste och hårsnoddar. Även dessa har tillverkats i skala 1:10 – Hårborsten är tillverkad av hår från alla klassens tjejer.

Modell av sittplats

Klotterbänk. Bästa bänken för att hänga med kompisarna. Man kan även sitta på ryggstödet. Till denna bänk får alla bidra med sina egna tankar i form av klotter.

Kategorier

7-9 Julkalender

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300