Skrikande succé av Västerskolans elever
Under hösten har Västerskolans åk 8-elever deltagit i First Lego League, som är en kunskaps- och teknologisk tävling. 8a knep en andraplats på Innovatum i Trollhättan och var ett av de 10 lagen (av totalt 600) som gick vidare till Scandianvian Innovation Award i Oslo med sin innovation Skriet.
Text & bilder: Sara Engsfelt, lärare på Västerskolan
Syftet med First Lego League är att inspirera ungdomar till att bli morgondagens forskare, ingenjörer och problemlösare. Utifrån årets tema ”Masterpieces” har över 600 lag från Sverige och Norge arbetat med innovation, forskning, teknologi, design och programmering. Arbetet med First Lego League främjar inkludering och sammanhållning genom så kallade kärnvärden.
Tema konst och kultur
Med temat ”Masterpieces” var elevernas uppgift att komma på kreativa idéer kring hur man kan locka fler att bli intresserade av konst och kultur. På Västerskolan mynnade detta ut i idéer som futsal-turnering, mobilt konstverk, musikapp och kostymer med avancerad teknik. Projektet har inbjudit till ämnesövergripande arbete.
Tävling i Trollhättan och Oslo
Efter 8 veckor avslutades tävlingen med en turnering på Innovatum Science Center i Trollhättan där klasserna visade stort engagemang i körning av egendesignade LEGO-robotar och muntliga presentationer inför domare. Klass 8A:s lag ”28 Master Stars” lyckades allra bäst och blev totalt tvåa. Laget blev dessutom nominerade till tävlingen SIA (Scandianvian Innovation Award) i Oslo där 10 av drygt 600 lag får delta. I början på året fick skolan det glädjande beskedet att Västerskolans ”28 Master Stars” gått vidare med sin innovation, Skriet!
Skriet i tredimensionell modell
Klass 8A har skapat en modell av ett mobilt, 3-dimensionellt konsterverk av Edvard Munchs kända mästerverk Skriet. Konstverket är uppdelat i 28 delar, där varje elev i klassen har skapat sin unika del med valfri målarteknik. Konstverket är tänkt att kunna komma till åskådaren och inte tvärt om. På så vis får fler tillgång till konstens värld. Genom konstverkets 3-dimensionella teknik så blir åskådaren också en del av konstverket och uppfylls genom alla sina sinnen.
Besök på Munchmuséet knöt ihop projektet
Klass 8A representerades av fem ungdomar på tävlingen i Oslo. Eleverna var mycket duktiga och klasskompisarna kunde heja på och följa tävlingen via livestreaming! Under visiten i Oslo hann eleverna även besöka Munchmuséet, med de riktiga Skriet-konstverken, vilket slöt cirkeln av detta lärorika och spännande teknikprojekt.
Länk till Tekna (huvudsponsor av SIA) och en film där eleverna medverkar (1h 27min in i filmen)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad 21 mars 2024
Kommentarer