På topp i matematiktävling

Lukas Jämting och Gustav Brochmann hamnade på topp tio i förra läsårets Kängurumatematiktävling. Här får du deras bästa tips för att bli duktig i matematik.

Gustav och Lukas

Gustav Brochmann och Lukas Jämting placerade sig bra i en nationell matematiktävling

Kängurumatte är en tävling från Nationellt centrum för matematik. Tävlingen har fokus på problemlösning. Uppskattningsvis deltog 8000 elever i årskurs 9 och 15000 elever i årskurs 4 i förra läsårets Kängurutävling. Av dessa placerade sig Lukas Jämting, år 4 på Ljungskileskolan (nuvarande årskurs 5) och Gustav Brochman, årskurs 9 på Norgårdenskolan (går nu första året på naturvetenskapsprogrammet) på topp 10 bland de bästa resultaten i Sverige.

Pedagog Uddevalla frågade eleverna om deras bästa tips för att bli duktig i matematik. Lukas svarar:

- Jag tror att det är viktigt att man har en bra lärare som gör mattelektionerna roliga. Att man själv känner att man har roligt när man räknar matte är mitt bästa tips.

Gustavs bästa tips är:

- Matte är olikt alla andra ämnen eftersom det är som en pyramid. Du måste lära dig alla baskunskaper innan du kan gå vidare till högre nivåer av matte. Därmed, om man har missat att lära sig någonting i grunden kommer det vara svårt att fortsätta uppåt. Så mitt bästa tips är att inse vad det är man har svårt med och studera det så att man klarar av den nivån i pyramiden. Sen kan man gå vidare till nästa nivå.

- Jag blev intresserad av matematik genom min äldre bror och de uppgifter som han hade med sig hem från skolan. Jag har sedan lärt mig mycket på egen hand och av eget intresse.

Läs om Kängurumatematik

Läs resultaten från tävlingen vårterminen 2020

Kategori

Grundskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300