Pedagog Uddevalla
Välkommen att ta del av Uddevalla kommuns blogg för skolutveckling. På Pedagog Uddevalla vill vi dela goda exempel på utvecklingsarbete och stödja pedagogers och skolledares professionella utveckling - allt i övertygelsen om att det är tillsammans vi kan åstadkomma förändring. Vi gör varandra bra!
-
Källdalsskolan klass 4 vinnare i Den stora läsutmaningen i Uddevalla kommun!
Den nationella läsutmaningen för landets alla fjärdeklassare har avslutats. Grattis till våra lokala vinnare 4b Källdalsskolan, som läst hela 42 minuter per dag och elev.
Läs hela inlägget
-
Lucka 6 : Flera sätt att levandegöra ett ämne:Att skapa motivation med arbetsområdet medeltiden.
Marita Viktorsson, förstelärare på Bokenäs skola berättar om hur hon skapade motivation och engegemang hos eleverna genom flera olika kulturella uttryckssätt inom ett ämnesområde i årskurs 5.Ett av målen för klassen var att skapa en lättläst, inspirerande faktabok som kunde läsas av andra elever för att lära sig om medeltiden. Resultatet blev en fantastisk bok skapad av 32 elever som har publicerats i skolbibliotekskatalogen. Boken vann ett pris från bokförlaget Hegas som en spinoff på inspirera...
Läs hela inlägget
-
Så blir utvecklingssamtalet mer elevaktivt
Vi frågade några förstelärare om de bästa tipsen för att få ett givande och elevaktivt utvecklingssamtal. Eleverna måste få tid till att förbereda sig och ha tydliga ramar för samtalet för att med tiden kunna bli mer självständiga i att reflektera över sitt eget lärande, svarade pedagogerna.
Läs hela inlägget
Kategori
Grundskolan -
Lucka 17: Naturskolans böcker
Någon Naturskola har vi inte längre centralt i grundskolan men böckerna finns kvar. Ska ni ut i skogen med klassen så finns det möjlighet att få med sig en kasse med böcker om djur och natur. Böckerna består av fakta, detaljerade beskrivningar av djur, aktivitetsböcker med förslag på övningar i klassen, tänkvärda och vackra bilderböcker.
Läs hela inlägget
-
Lucka 16: LegiLexi
På internetsidan LegiLexi hittar vi användarvänliga verktyg, inspiration och bra material att använda i läsundervisningen för de yngre eleverna. Här finns inspirationsbibliotek, övningsbank och tester. Materialet kan användas i sin helhet eller i delar som passar för just våra elever och vår undervisning.
Läs hela inlägget
-
Lucka 2: Scenkonst till alla!
Grundskolan har ett avtal med Regionteater Väst som innebär att alla våra elever får se dans eller teater varje år. Programmet finns på inblicken, mailas till kontaktpersoner på varje skola och skickas även till er i tryckt form.
Läs hela inlägget
-
Samarbete med fokus på faktaböcker
Samarbetet kring faktaböcker fortskrider på grundskolorna. En bit in i terminen har skolbibliotekarie träffat lärare och skolbiblioteksansvariga på deltagande skolor. Hur ser förutsättningarna för att kunna använda faktaböcker i undervisningen ut på våra skolor? Faktagrupperna har ringat in utmaningar och lösningar för att kunna använda faktaböcker i undervisningen.
Läs hela inlägget
-
Lärare har fokus på faktatexter
Med utgångspunkt i boken Att läsa faktatexter efterlyste skolbibliotekarie under våren samarbete med lärare som kunde tänka sig att prova författaren Adrienne Gears övningar. Tre skolor anmälde sig till projektet. Samarbete har startats upp under hösten med klasslärare i årskurs 3 och 4.
Läs hela inlägget
-
Idrottsundervisning med eleven i centrum
Hur formar vi en idrottsundervisning som är inkluderande och hälsofrämjande? Det har idrottslärare Lina Källman på Sommarhemsskolan tagit reda på. Här kan du ta del av hennes bästa råd för att forma en undervisning som passar alla elever.
Läs hela inlägget
-
Resurser för nätbaserad undervisning
Här hittar du tips på digitala resurser som vi i Uddevalla har abonnemang på, eller som är kostnadsfria.
Läs hela inlägget
-
Lucka 10: Resurser för jämställt och våldspreventivt arbete i skolan
Många av våra skolor arbetar utifrån nolltolerans för skojbråk och kränkningar, har extra fokus på en jämställd undervisning eller på hur pojkars resultat i skolan kan förbättras. Här kommer några tips på digitala resurser att inspireras av, oavsett om din skola är mitt i ett våldspreventivt utvecklingsarbete eller inte.
Läs hela inlägget
-
Lucka 9: Salutogent förhållningssätt – att främja elevers hälsa och resultat!
Läs hela inlägget
-
Våldsförebyggande arbete på Dalabergsskolan ger resultat
Under drygt ett år har Dalabergsskolan arbetat med våldsprevention, normkritik och jämställdhet för att minska antalet kränkningsanmälningar bland eleverna. Skolan har satsat på få men konkreta åtgärder som alla på skolan har hjälpts åt att genomföra. Nu pekar statistiken på förbättrade resultat.
Läs hela inlägget
-
Smarta femteklassare på Hovhultsskolan
Hovhultsskolans femmor har använt sig av ett populärt tvprogram för att repetera och befästa kunskaper från tidigare årskurser.
Läs hela inlägget
Kategori
Grundskolan -
Vilken roll har skolan i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck?
Tre digitala föreläsningstillfällen om hedersrelaterat våld och förtryck, HRV, har genomförts under september månad. Föreläsarna betonade undervisning om mänskliga rättigheter som en av de viktigaste insatserna inom förskola och skola. Har du tillräcklig kunskap för att förbygga och upptäcka HRV?
Läs hela inlägget
-
Differentierad undervisning - hur ser den ut i Uddevalla?
Lärare i förskoleklass och årskurs tre delar med sig av sina strategier för en undervisning som möter alla elever.
Läs hela inlägget
-
Kura gryning närmar sig
Årets högläsningstema är Norden i världen och det vill inbjuda oss till att reflektera över vad det innebär att vara världsmedborgare och vår plats i världen. Årets texter är för de yngre Alla räknas av Kristin Roskifte och för de lite äldre Mördarens apa av Jakob Wegelius.
Läs hela inlägget
-
Språkutvecklande verktyg från Mediapoolen
Mediapoolens kursansvarig Zahra Safaie tipsar om digitala verktyg som erbjuder eleverna en rik variation av sätt att lära språk.
Läs hela inlägget
-
På topp i matematiktävling
Lukas Jämting och Gustav Brochmann hamnade på topp tio i förra läsårets Kängurumatematiktävling. Här får du deras bästa tips för att bli duktig i matematik.
Läs hela inlägget
Kategori
Grundskolan -
Dags att börja se matematiken omkring oss
Hur skapar vi förståelse och lust att lära i matematik? I denna intervju med en matematiklärare får vi idéer om hur matematik kan vara kreativt, roligt men också häftigt, utmanande och något att fira.
Läs hela inlägget
-
Förebygg ungas utsatthet på nätet
Safe Selfie Academy är en förebyggande utbildningsinsats som vill öka medvetenheten kring ungas utsatthet online. Den 13 oktober fick elever på Hogstorps skola lära sig vad de ska göra om någon kompis blir utsatt för grooming eller liknande brott på nätet.
Läs hela inlägget
-
Bokenäs femmor visar sitt arbete om fåglar på Bohusläns museum
Under våren 2020 arbetade dåvarande årskurs fyra på Bokenäs skola med tema fåglar tillsammans med Bohusläns museum. Nu kan man se klassens arbete i utställningen "Vi fåglar" på museet.
Läs hela inlägget
-
Läsprojekt för alla i årskurs 2
Kulturrådet bidrar till att vi i Uddevalla grundskola kan se till att läsprojektet i årskurs 2 fortsätter. Läsprojektet har mer än 10 år på nacken och fyller så många funktioner för verksamheten att vi nu gladeligen ser fram emot nya böcker även 2020-2021.
Läs hela inlägget
-
Lägesrapport för utvecklingsarbetet kring pojkars studieresultat
Utvecklingsarbetet kring pojkars studieresultat har sin grund i det arbete som fritidshemmen gjort med det normkritiska och våldspreventiva arbetet. Nu är alla medverkande skolor igång med aktiviteter efter en egen plan som är knuten till det systematiska kvalitetsarbetet.
Läs hela inlägget
-
Ökad kompetens i samtalsmetod för problemlösning
Nu har grundskolan ökat kompetensen inom samtalsmetoden CPS, Collaborative and Proactive Solutions. En grupp lärare på Norrskolan har genomfört en fortbildning i användandet av metoden, varav tre nu är så kallade självständiga användare.
Läs hela inlägget
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00